У Світовому банку розкритикували мораторій на продаж землі

Читать на русском
Всесвітній банк хоче допомогти фермерам в Україні скористатися повною мірою можливостями відкриття ринку сільськогосподарських земель.

Мораторій на продаж сільськогосподарських земель в Україні шкодить власникам таких земель.

Про це заявила директор Світового банку у справах України, Білорусі та Молдови Сату Кахконен в інтерв'ю виданню «Дзеркало тижня».

Скасування мораторію: якою має бути модель та чи реально це зробити до кінця 2019 рокуВ ОПУ заявили, що мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення може бути скасований до кінця 2019 року.

Вона зазначила, що Всесвітній банк хоче допомогти фермерам в Україні скористатися повною мірою можливостями відкриття ринку сільськогосподарських земель.

«Дрібні фермери - це найбільш вразлива група позичальників, яким і хоче допомогти Всесвітній банк, щоб вони дійсно змогли скористатися повною мірою тими можливостями, які отримають після відкриття ринку сільськогосподарських земель», - зазначила Кахконен.

Вона підкреслила, що земельна реформа дійсно може багато чого змінити в державі, але її необхідно провести правильно, відповідно до державних інтересів та інтересів перш за все фермерів.

«Основне її (реформи, - ред.) завдання - звільнити потенціал, прискорити економічне зростання, трансформувати сільськогосподарський сектор. Мораторій шкодить власникам землі, тому що їх право власності обмежене: вони не можуть використовувати свою землю як банківську заставу, не можуть її продати», - заявила директор Світового банку у справах України, Білорусі та Молдови.

Вона додала, що з урядом обговорювалися різні варіанти, як забезпечити малим фермерам доступ до кредитів, серед іншого обговорювалася схема часткового гарантування кредитів, що зменшить кредитний ризик для банків і стимулюватиме їхню зацікавленість у кредитуванні та дрібних фермерів.

Кахконен також зазначила, що банківський сектор готовий до відкриття земельного ринку, для нього це новий і привабливий ринок.

Раніше в ОПУ підрахували кількість непідмораторної землі в Україні.

Також нагадаємо, 13 листопада Рада проголосувала за зняття мораторію на землю в першому читанні.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: