Штепа виграла справу в ЄСПЛ проти України

Читать на русском
Європейський суд з прав людини  визнав порушення з боку України у справі ексмера Слов'янська Нелі Штепи.

Європейський суд з прав людини визнав порушення з боку України у справі ексмера Слов'янська Нелі Штепи.

Як сказано у рішенні ЄСПЛ, суд визначив, що стосовно Штепи були порушені дві статті Європейської конвенції з прав людини.

Обличчя сепаратизму: найвідоміші провадження за посягання на цілісність УкраїниЄфремов, Александровська, Штепа й Царьов – це далеко не повний список людей, щодо яких в Україні наразі порушені кримінальні провадження за сепаратизм.

Штепа поскаржилася на порушення пункту 3 статті 5 Конвенції про захист прав людини через те, що її попереднє ув'язнення було тривалим і невиправданим. Крім того, вона скаржилася на порушення пункту 1 статті 6 Конвенції, що кримінальне провадження проти неї було необґрунтовано тривалим.

Повідомляється, що суд зобов'язав Україну виплатити Штепі 3600 євро. Зокрема, Штепі повинні виплатити 2600 євро за нематеріальний збиток і 1000 євро за судові витрати.

Нагадаємо, колишнього мера Слов'янська затримали 11 липня 2014 року. Неля Штепа звинувачується за кількома статтями Кримінального кодексу. Їй інкримінують посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, що спричинило загибель людей, і створення терористичної групи чи організації. Розгляд справи Штепи неодноразово зривався, оскільки колегії суддів в повному складі брали самовідвід. На суді вона пояснювала, що закликала Путіна увійти в Слов'янськ під загрозою терористів, в полоні у бойовиків її били, а інтерв'ю для російських ЗМІ зроблені «під дулом автомата».

У січні 2018 року на місцевому телебаченні Неля Штепа заявила, що планує повернутися на посаду міського голови Слов'янська. Пізніше з'явилася інформація, що у Штепи стався інсульт.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: