ЄСПЛ визнав порушенням прав людини довічні вироки в Україні

Читать на русском
ЄСПЛ засудив практику довічних вироків, оскільки в Україні немає реалістичної перспективи звільнення від цього покарання.

Європейський суд з прав людини у вівторок, 12 березня, прийняв рішення у справі довічно засудженого українця Володимира Пєтухова.

Як пише «Слово і Діло», ЄСПЛ рішуче засудив практику довічних вироків, так як «в Україні немає реалістичної перспективи звільнення від цього покарання», повідомив юрист Харківської правозахисної групи Вадим Човган у Facebook.

«Суд, нарешті, визнав, що українське довічне покарання порушує права людини. Тепер є твердий юридичний аргумент: в Україні немає реалістичної перспективи звільнення від цього покарання. Мізерний шанс на помилування не є перспективою. Як наслідок, Україна порушує право цих засуджених не піддаватися тортурам та іншому неналежному поводженню чи покаранню (стаття 3 Конвенції)», - написав правозахисник у соцмережі.

За його словами, засуджені довічно з цим рішенням суду отримали можливість звертатися в районні суди для перегляду вироків.

«Відповідно до закону, рішення Європейського суду є джерелом національного права. Тобто, на рішення справи Пєтухова можна посилатися як на норму права і звільняти окремих засуджених. Однак поки не буде змін у Кримінальному кодексі, суди будуть боятися це робити - не в останню чергу через побоювання громадського гніву, але через рівень юридичної культури», - вважає Човган.

Зазначено, що в Україні справу Пєтухова тепер має переглянути Верховний суд, і його рішення має стати орієнтиром для місцевих судів.

Нагадаємо, справа «Пєтухов проти України» триває з 2010 року. Пєтухова заарештували в 2001 році за звинуваченням в участі в банді грабіжників, яка діяла в Києві. Пєтухов заперечує свою причетність до банди, проте в 2004 році суд визнав його винним і призначив покарання у вигляді довічного ув'язнення.

Ув'язнений заявив, що в СІЗО, де він перебував, були жахливі умови утримання, у нього різко погіршилося здоров'я, а незабаром була діагностована мультирезистентна форма туберкульозу. Звернення до українських судів не принесли плодів, тому ув'язнений звернувся в ЄСПЛ з проханням визнати його вирок порушенням прав людини.

Раніше ЄСПЛ ухвалив безпрецедентне рішення у зв'язку з «шахрайською та образливою діяльністю» київського адвоката.

Також повідомлялося, що ЄСПЛ зобов'язав Україну виплатити 4 тис. євро наркоторговцю за порушення його прав при засудженні і затримання правоохоронцями.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: