США не вважають ізраїльські поселення на Західному березі незаконними

Читать на русском
Сполучені Штати більше не вважають незаконними і такими, що порушують міжнародне право ізраїльські поселення на Західному березі річки Йордан.

Сполучені Штати більше не вважають незаконними і такими, що порушують міжнародне право ізраїльські поселення на Західному березі річки Йордан.

Про це заявив держсекретар США Майк Помпео, передає BBC.

Крім того, глава держдепу заявив, що США не беруться визначати остаточну приналежність Західного берега, так як це повинні зробити ізраїльтяни і палестинці.

Він уточнив, що позиція по поселеннях Ізраїлю була порушена адміністрацією Обами. «У грудні 2016 року адміністрація США в особі держсекретаря (Джона) Керрі змінила підтримуваний десятиліттями двома партіями обережний підхід», - сказав він.

Поселенську діяльність на Західному березі Йордану прийнято вважати однією з головних перешкод для мирного вирішення палестино-ізраїльського конфлікту. Рада Безпеки ООН вважає створення таких поселень таким, що суперечить міжнародному праву.

Територія Західного берега, населена переважно палестинцями, була зайнята Ізраїлем в ході Шестиденної війни 1967 року. Радбез ООН вважає цю територію окупованою єврейською державою.

Відносини між Ізраїлем і Палестиною загострилися в травні 2018 року на тлі перенесення посольства США з Тель-Авіва до Єрусалиму, який є спірною територією. Ізраїльська сторона вважає місто своєї неподільною столицею, а Палестина претендує на його східну частину.

Процес мирного врегулювання між Палестиною та Ізраїлем в даний час призупинено. Палестинці вимагають встановити майбутні кордони по лініях, які існували до Шестиденної війни 1967 року з можливим обміном територій.

Палестина має намір створити державу на Західному березі річки Йордан і в секторі Газа, а Східний Єрусалим хочуть зробити столицею. Ізраїль відмовляється повернутися до кордонів 1967 року, а тим більше ділити Єрусалим.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: