Порошенку підготували підозру: якими будуть наслідки

Читать на русском
Андрій Дудаполітолог
Сергій Биковполітичний експерт

Державне бюро розслідувань (ДБР) передало до Генеральної прокуратури проєкт підозри п'ятому президенту України (2014–2019 рр.), лідеру «Європейської солідарності» Петру Порошенку. У ДБР відзначають, що проєкт підозри підготовлений і переданий до прокуратури в рамках досудового розслідування кримінального провадження щодо можливого неправомірного впливу на проведення конкурсу з добору кандидатів для призначення членів Вищої ради правосуддя в березні–травні 2019 року. У документі йдеться про підозру Порошенку у скоєнні кримінальних злочинів, передбачених ч. 3 ст. 109 (обмеження або позбавлення волі до 5 років) і ч. 2 ст. 364 (тюремний термін від 5 до 8 років) Кримінального кодексу України.

«Слово і Діло» поцікавилося в експертів, чим може закінчитися процес проти п'ятого президента України Петра Порошенка.

Політолог Андрій Дуда прокоментував, що нова влада веде кампанію з переслідування експрезидента України, намагаючись усунути політичного противника, але більшою мірою може нашкодити собі.

Він не виключив, що активізація ДБР стосовно Порошенка пов'язана з законопроєктом №2116, згідно з яким буде істотно посилено повноваження директора ДБР, а також передбачено перезавантаження Бюро.

Однак, на думку політолога, ДБР – дискредитований орган ще на старті своєї роботи.

«Давно балакають, що ДБР – орган, який контролює група Богдана-Портнова», – зауважив експерт.

Політолог звернув увагу, що заявлено про 13 кримінальних проваджень проти Порошенка, в тому числі є провадження, які йдуть в руслі російської пропаганди.

«Це означає, що ДБР перетворився в орган, який станом на сьогодні спеціалізовано працює проти Порошенка та його оточення. Утримувати правоохоронний державний орган для боротьби проти еліти, яка змогла в 2014 році дати відсіч російській агресії, – дороге задоволення. Але очевидно, в ОПУ це схвалюють, враховуючи збільшення фінансування для ДБР на 2020 рік», – розповів Андрій Дуда.

Експерт припустив, що експрезидента можуть позбавити недоторканності, але навряд чи будуть більш серйозні наслідки. Він не виключив, що п'ятий президент сам може погодитися на скасування імунітету.

«Якби Порошенко боявся відповідальності, давно би виїхав за кордон. З перших місяців команда Зеленського намагалася це зробити», – констатував Андрій Дуда.

На його думку, Порошенко зможе себе відстояти, оскільки має серйозну політичну та юридичну підтримку.

Більш того, судячи зі звинувачень на адресу Порошенка, у Держбюро розслідувань нічого немає на п'ятого президента України, зауважив Дуда.

«Справа в тому, що теоретично будь-яку посадову особу можна прив'язати до якогось службового злочину, починаючи від перевищення повноважень, закінчуючи службовою недбалістю. Стаття не несе в собі суттєвого навантаження. Це свідчить про те, що Порошенку буде юридично легко відбити цю атаку», – прокоментував Андрій Дуда.

На думку політолога, подібне переслідування з метою усунення сильного політичного опонента може призвести до дзеркальних кроків проти представників нової влади вже наступною владною українською елітою.

«Нова влада обрала не найкращий шлях», – зауважив експерт.

Більш того, підозра проти Порошенка та затримання голови правління «Укрексімбанку» Олександра Гриценка може стати поганим сигналом для місії МВФ, застеріг Дуда.

«Місія Фонду, яка прибула до України, може просто знову поїхати ні з чим – так само, як і нова влада залишиться ні з чим», – додав Андрій Дуда.

Насамкінець експерт позначив, що залишається відкритим питанням, чи зважиться Рябошапка на внесення подання. «Адже кожен, хто приєднується до процесу політичного переслідування, бере на себе ризик того, що в майбутньому також підпаде під переслідування, зокрема за тими самими службовими злочинами», – акцентував політолог Андрій Дуда.

Рейтинги довіри до президентів УкраїниУ Володимира Зеленського та українців досі медовий місяць, його рівень довіри хоч і знизився, але не набагато. Дивимося, як було в інших президентів.

Глава Інституту публічної політики та консалтингу «Інполіт» Сергій Биков – іншої думки. Він вважає, що притягнення до кримінальної відповідальності здається можливим, якщо ДБР формально підготувало правильно всі документи.

«Тоді ГПУ передасть їх до парламенту, який підтримає і дасть можливість залучати Порошенка до відповідальності. Надалі це дозволить проводити прослуховування, негласні слідчі дії стосовно Петра Порошенка. Тоді всі докази, які ГПУ або ДБР збиратимуть, стануть легальними», – пояснив Биков.

З іншого боку, експерт також поставив під сумніви звинувачення, які висунули п'ятому президенту. Він припустив, що можливо, головне завдання зараз – просто отримати дозвіл на прослуховування та проведення негласних слідчих дій.

«Далі будуть збирати інші докази для інших кримінальних проваджень», – прокоментував Сергій Биков.

Політолог уточнив, що співробітники Бюро зможуть застосувати примусовий привід до Порошенка, якщо його позбавлять імунітету.

Відзначимо, в пресслужбі Петра Порошенка назвали проєкт підозри, яке Бюро передало до Генпрокуратури, нічим іншим, як «російським замовленням».

Чи вдавалося хоча б одному президентові України зберегти свій рейтинг до кінця каденції – за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: