Санкції проти РФ: на які поступки Кремлю готовий Євросоюз

Читать на русском
Володимир Воляполітичний експерт
Михайло Дяденкополітолог

Брюссельський кореспондент «Радіо Свобода» Рікард Джозвяк передбачає, що Євросоюз у грудні, найімовірніше, продовжить економічні санкції проти Росії, проте ЄС стане «більш відкритим до Москви», а Сергія Лаврова, наприклад, запросять на засідання Ради міністрів закордонних справ блоку. «І далі, можливо, саміти Росія-ЄС відновляться», – припустив журналіст. У коментарі «Слово і Діло» політолог-міжнародник Володимир Воля підкреслив, що варіант, про який повідомив брюссельський журналіст, реальний.

На думку експерта, єдиною поступкою може стати саме відновлення самітів Росія-ЄС. Володимир Воля не виключив, що таке рішення зможуть інтерпретувати у двох варіаціях.

«По-перше, як символічний жест вбік Кремля, а по-друге, як спробу створити додатковий механізм консультацій для врегулювання конфлікту на сході України», – пояснив експерт-міжнародник.

За словами експерта, крім цієї символічної «поступки», не варто очікувати ослаблення або скасування антиросійських економічних санкцій. Він аргументував, що для таких дій немає навіть держав-лобістів. Крім того, неможливо отримати схвалення таких рішень консенсусом всіх держав-членів Євросоюзу.

«Втім, саме через відсутність консенсусу може не відбутися навіть згадане відновлення самітів РФ-ЄС», – додав Володимир Воля.

Іншої точки зору дотримується політолог Михайло Дяденко, який зауважив, що цьогоріч малоймовірні радикальні кроки, проте в 2020-му обмеження можуть переглянути.

Зовнішня політика України: які обіцянки давав Зеленський і новий парламентВолодимир Зеленський обіцяв, що рішення про вступ України в НАТО буде ухвалено на референдумі. Така ж обіцянка була у Петра Порошенка.

«Ми не знаємо, які переговори тривають і які були проведені з цього питання між Німеччиною, Францією, іншими країнами за допомогою певних посередників та політиків. Найімовірніше, готується грунт, щоб санкції, якщо не скасувати повністю, то хоча б послабити», – зазначив Дяденко.

Михайло Дяденко звернув увагу, що представники різних країн, якщо публічно і не дозволяють собі робити заяви з приводу пом'якшення обмежень, то негласно дотримуються такої позиції. Тим більше РФ виділяє величезні кошти для того, щоб вплинути на ухвалення рішень у країнах Європи, різних організаціях, додав він.

Нагадаємо, проведення самітів Росія-ЄС припинилося після анексії Криму та агресії Росії на Донбасі. Останній саміт відбувся в січні 2014 року.

Які обіцянки давав Зеленський і новий парламент щодо зовнішньої політики – за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: