Інтерв'ю Коломойського The New York Times: підвищення ставок чи сигнал США?

Читать на русском
Ігор Петренкоексперт МЦПД

Мільярдер Ігор Коломойський дав інтерв'ю американському виданню The New York Times, в якому озвучив кілька провокативних заяв про своє бачення майбутнього України. Зокрема, олігарх заявив, що на місці президента України Володимира Зеленського він би розслідував справи, про які просив Трамп (про компанію Burisma за участю сина Джо Байдена і про начебто втручання України у вибори президента США на користь Хілларі Клінтон). «Якщо демократи надумають мудрувати з нами (йдеться про можливу втрату Україною двопартійної підтримки в США), ми зблизимося з РФ. Російські танки стоятимуть біля Кракова і Варшави. Ваш НАТО буде бруднити штани і купувати памперси», – сказав Коломойський. Також мільярдер запропонував відмовитися від кредитів МВФ, налагодити відносини з РФ і запевнив, що не впливає на уряд Зеленського, але попередив, що може почати це робити.

У коментарі «Слово і Діло» політолог Ігор Петренко звернув увагу, що це не перше маніпулятивне інтерв'ю олігарха, яке цього разу більше схоже на статтю.

На думку політолога, інтерв'ю Коломойського має чіткого кінцевого адресата – президента США Дональда Трампа.

«Навряд чи це був спосіб підвищити ставки в українській політиці. Більшою мірою Коломойський хоче налагодити відносини з американцями, з огляду на інформацію про розслідування ФБР проти олігарха, підозру у відмиванні грошей в США. ФБР – це більше демократи», – акцентував політолог.

На думку експерта, теза олігарха про те, що він починає вірити в образ «ляльковода Зеленського і навіть здатний втілити його в життя», – це також певний заклик до того, щоб з ним намагалися домовитися, а натомість він може проштовхнути якісь інтереси американців.

Як олігархи допомагали Україні протягом останніх п'яти роківПрезидент Володимир Зеленський говорив, що олігархи тепер допомагатимуть Україні. Дивимося, як вони це робили протягом останніх п'яти років.

Політолог висловив сумніви, що заявою про те, що російське фінансування може замінити кредити МВФ, олігарх намагався вплинути на Фонд.

«Головним завданням було звернути на себе увагу в контексті внутрішньополітичної ситуації в США і протистояння демократів з республіканцями», – зауважив Ігор Петренко.

В цілому, за словами політолога, голосування за земельну реформу показало, що у Коломойського є вплив в Україні, але все одно не вирішальний.

«Вплив олігарха в українській політиці високий, що підтвердило голосування за земельну реформу. Справа в тому, що спочатку говорили про те, що голосів не можуть зібрати, але якраз завдяки тим, кого можна пов'язати з Коломойським, голосування пройшло. При цьому напередодні ці нардепи заявили, що не підтримуватимуть документ. Вплив олігарха є і на окремих представників СН, і на деяких міністрів, але не вирішальний. По-перше, всередині є різні групи впливу, які також реагують та мають вагу. По-друге, Зеленський не зацікавлений в тому, щоб його асоціювали з Коломойським», – прокоментував Петренко.

Експерт нагадав, що ще на початку передвиборчої кампанії простежувалося, що Зеленський намагається наблизитися до Пінчука, тим самим віддаляючись від Коломойського.

На думку політолога, не можна сказати, що все вирішує Коломойський. Тим паче, Зеленський не зацікавлений возвеличувати і давати можливість олігархові виходити на перше місце серед інших олігархічних груп, зауважив експерт.

Підсумовуючи, Ігор Петренко припустив, що президент України буде намагатися стабілізувати протистояння між різними впливовими групами, залишаючи вирішальне слово за собою.

«Слово і Діло» пропонує подивитися, як останні п'ять років олігархи публічно допомагали державі.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський заявив, що не боїться образити Ігоря Коломойського.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: