Як олігархи допомагали Україні протягом останніх п'яти років

Читать на русском

Президент Володимир Зеленський на самому початку свого терміну заявив, що домовився з трьома українськими олігархами – Ігорем Коломойським, Ринатом Ахметовим і Віктором Пінчуком – про підтримку деяких гуманітарних і соціальних програм, зокрема на Донбасі. При цьому Зеленський зазначив, що преференцій за допомогу бізнесмени не отримають. «Слово і Діло» пропонує подивитися, як протягом останніх п'яти років олігархи публічно допомогали державі.

Як і говорив Зеленський, Віктор Пінчук забезпечив квартирами сім'ї 24 моряків, які у вересні були звільнені з російської в'язниці. У Фонді Пінчука повідомили, що квартири розташовані в новобудові в Одесі і будуть здані в експлуатацію до кінця року.

Минулого року за сприяння Фонду Пінчука в Києві був відкритий Центр надання соціальних, психологічних і юридичних послуг ветеранам Антитерористичної операції на Донбасі. Крім того, фонд закупив обладнання на 6,5 млн грн для пренатального центру у Львові (апарати штучної вентиляції легенів, апарат для проведення УЗД у новонароджених, інфузійні насоси та іншу апаратуру).

Рінат Ахметов цього року домовився із Зеленським про те, що передасть 200 машин швидкої допомоги для лікарень по всій країні. Щоправда, глава держави обіцяв, що всі автомобілі будуть передані протягом трьох місяців (до середини вересня), але не виконав свою обіцянку: проєкт реалізують повністю до кінця року.

Протягом останніх п'яти років Ахметов допомагав Донбасу: у 2014 році був створений гуманітарний штаб для жителів, які постраждали внаслідок бойових дій. У 2014-2018 роках цей штаб передав у зону конфлікту 134 тисячі тонн продуктів для населення.

Ігор Коломойський, який, як запевнив Зеленський, теж допомагатиме країні, вже робив це в 2014-2015 роках. Олігарх заснував фонд допомоги бійцям АТО, а також за підтримки Коломойського дітям на Донбасі передали понад 20 тонн гуманітарної допомоги.

Благодійний фонд п'ятого президента Петра Порошенка в 2014-2017 роках витратив на соціальну благодійність понад 800 млн грн. Крім того, фонд в 2015-2018 роках передав 1,5 млрд грн на підтримку української армії.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський заявив, що не боїться образити Ігоря Коломойського.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: