$2200 за гектар: які чинники впливатимуть на вартість землі

Читать на русском
Андрій Новак

Заступник міністра економіки Тарас Висоцький розповів, що після відкриття ринку землі ціна одного гектара залежно від моделі ринку, може досягти 2200 доларів. «Якщо виходити з обмеженої моделі, це буде максимум 1500, ось ціна обмежень (те, що називається «тільки українці купують»), – розповів Висоцький. «Слово і Діло» спробувало розібратися, звідки взяли розрахунки та що впливатиме на вартість землі.

Глава Комітету економістів України, кандидат економічних наук Андрій Новак припустив, що зараз прогнози Мінекономіки щодо вартості землі передчасні та зіставні з «ворожінням на кавовій гущі».

«Натяк заступника міністра зрозумілий, мовляв, ціна землі буде вище, якщо пустити іноземців. Однак президент України вже чітко озвучив позицію – допуск іноземців та іноземних компаній буде вирішуватися на основі референдуму», – підкреслив Новак.

Економіст пояснив, що формування ціни залежить від різних факторів і буде відбуватися поступово, а згодом досягне рівня ціни як мінімум Польщі та як максимум Німеччини й Франції.

Ринок землі: вартість гектара в країнах Європи та Північної АмерикиРинок землі планують відкрити в Україні. Мінекономіки назвало приблизну вартість гектара, Слово і Діло вивчило досвід інших країн.

За його словами, ціна залежатиме від того, як пропишуть законодавство та які запропонують обмежувачі. Зокрема, яким буде обмеження за максимальною площею в одні руки для фізичної особи, юридичної особи, уточнив він.

Економіст звернув увагу, що на вартість впливатиме місцезнаходження ділянки. Земля в Прикарпатській області буде коштувати зовсім не так, як на Черкащині, підкреслив експерт.

«В межах України ціна буде відрізнятися залежно від якості землі, концентрації площі. Чим більше концентрація площі, тим дешевше обробка землі. Це також фактор, який впливатиме», – пояснив Новак.

Андрій Новак акцентував, що прогнозувати конкретну цифру вартості землі неможливо, поки немає ухваленого ВР законодавства, реакції на документ українських та іноземних підприємців, які працюють на землі.

При цьому економіст нагадав, що закон будь-якого ринку полягає в тому, що чим менше попит, тим нижче ціни. Отже, чим більше обмежень, тим дешевшою буде земля, адже зацікавленість у купівлі-продажу або оренді менша, прокоментував Новак.

За словами Новака, чи буде у фермерів можливість купувати землю, також залежить від обраної моделі ринку, того, яким буде Земельний банк і ставки за кредитами. Він зазначив, що поки є тільки заяви про наміри зробити низькі процентні ставки для фермерів, але фактаж відсутній.

«Як це все буде побудовано? Однозначно, не може бути такого, що в якихось банках ставка 30%, а в декількох 5%. Про низькі ставки можна говорити в контексті того, що буде суто спеціалізований державний банк, який займатиметься тільки однією операцією – видачею кредитів під землю. У такому разі йдеться не про банк, а про якийсь земельний фонд або щось подібне. Банківська система існує на основі ринкової конкуренції. Є загальні ринкові умови, депозитні-кредитні ставки, питання кредитування реального сектора економіки, споживче кредитування. Не може окремий банк працювати, відмежувавшись від конкурентних умов», – прокоментував Андрій Новак.

Підсумовуючи, Новак звернув увагу, що політики обґрунтовують необхідність відкриття ринку землі в Україні вимогою міжнародних партнерів так само, як і проведення приватизації. До того ж, апелюють до конституційного права громадян, які володіють паями розпоряджатися своєю власністю, зазначив він.

Експерт погодився, що відкриття ринку необхідно, але тільки з обмеженнями, які гарантують поняття національної та продовольчої безпеки.

Нагадаємо, Володимир Зеленський пообіцяв, що в 2019 році буде вирішено питання про зняття мораторію на землю, якщо у вересні вже буде сформовано уряд.

Раніше юрист пояснив, що Зеленський пропонує змінити в законопроєкті про продаж землі.

Також «Слово і Діло» запитало експерта з конституційного права Олександра Москалюка, чи потрібно обов'язково проводити референдум про продаж землі та наскільки це відповідає Конституції.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: