Ексзаступника голови ВіЕйБі банку заарештували

Читать на русском
Антикорупційний суд задовольнив клопотання детектива і прокурора про взяття під варту колишнього менеджера банку олігарха.

Суд взяв під варту колишнього заступника голови правління ВіЕйБі банку Андрія Яцюту, якого підозрюють у причетності до заволодіння 1,2 млрд грн кредиту, виділеного Національним банком України.

Таке рішення ввечері 12 листопада ухвалив Вищий антикорупційний суд, повідомили «Слово і Діло» в Спеціалізованій антикорупційний прокуратурі.

Альтернативою арешту Яцюті визначили 1,15 млн грн застави. У разі її внесення за нього покладуть низку обов'язків, передбачених КПК, зокрема носити браслет і здати закордонні паспорти.

Слідство з'ясувало, що в жовтні 2014 року ВіЕйБі банк, віднесений до категорії проблемних банків, звернувся до НБУ з клопотанням надати йому стабілізаційний кредит під заставу нерухомого майна. Хоча ВіЕйБі банк не подав всіх необхідних для цього документів (як програму фінансового оздоровлення банку, спрямовану на вирішення впродовж терміну користування стабілізаційним кредитом проблем ліквідності, поліпшення структури активів, дохідності, рентабельності тощо), правління Нацбанку, всупереч вимогам законодавства, надало позитивну відповідь.

При цьому вартість нерухомості, переданої в заставу НБУ, завищили майже в 25 разів шляхом складення підроблених звітів про оцінку. Експертиза під час досудового розслідування встановила, що реальна вартість заставленої нерухомості становить 72,62 млн грн попри 1,8 млрд грн, заявлених ВіЕйБі банком. Тим не менше, знаючи про завищену вартість заставного майна та відсутність усіх необхідних документів, службові особи НБУ надали 1,2 млрд грн стабілізаційного кредиту ВіЕйБі банку. Це – на додачу до раніше вже отриманих від Нацбанку та неповернутих 3 млрд грн кредитів.

За 40 днів потому, в листопаді 2014 року, НБУ визнав ВіЕйБі Банк неплатоспроможним. Стабілізаційний кредит у 1,2 млрд грн, отриманий від НБУ терміном на два роки, ВіЕйБі банк не повернув.

Нагадаємо, в цій справі НАБУ і САП затримали 7 осіб. Серед затриманих виявився колишній перший заступник глави НБУ Олександр Писарук. Пізніше, в цій справі повідомили про підозру 8 особам.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: