Соцвиплати «відв'яжуть» від прожиткового мінімуму: що це значить для українців

Читать на русском
Володимир Сіденкоекономічний експерт

Бюджет України на 2020 рік вже готовий до другого читання. У планах Верховної ради розглянути та ухвалити проєкт закону про державний бюджет України на засіданні 14 листопада. В оновлений документ внесли багато поправок, які спричинили дискусії. Зокрема, уряд анонсував план з реформування прожиткового мінімуму. Планується скасувати норму, за якою всі соцвиплати прив'язані до показника прожиткового мінімуму, а це близько 150 пунктів. У пояснювальній записці до проєкту бюджету сказано, що Кабмін хотів би збільшити прожитковий мінімум до 4251 гривні.

Експерт економічних програм Центру Разумкова Володимир Сіденко критично оцінив ініціативу уряду.

«Фактично уряд звільняє себе від зобов'язань надавати допомогу незахищеним верствам населення на рівні цього мінімуму», – зазначив економіст.

Сіденко звернув увагу, що загальна економічна філософія, якій слідує нинішній уряд, полягає в економічному ультралібералізмі.

«Уряд представляють ультраекономічні ліберали. Це означає, що вони будуть намагатися зменшити навантаження для бізнесу, щоб зріс прибуток підприємств. У такий спосіб уряд хоче стимулювати розвиток економіки. Однак автоматично це призведе до зниження всіх соціальних виплат. Механізмом реалізації цієї філософії і буде служити відв'язування показників, які стосуються соціальної сфери від прожиткового мінімуму», – пояснив економіст.

Бюджет-2020: не такий, як хотілося бДержбюджет-2020 року, запропонований до другого читання, не передбачає різкого зростання доходів і витрат, ВВП або соціального забезпечення громадян.

За його словами, поки «відв'язування не здійснили, ініціатива перебуває в замороженому стані, але потім, щоб відзвітувати без зайвих соціальних зобов'язань перед міжнародними партнерами, влада піде на винятково пропагандистське підвищення прожиткового мінімуму».

Економіст підкреслив, що підвищення прожиткового мінімуму не відіб'ється на добробуті українців, оскільки це не стосується реальних механізмів соціального забезпечення.

На його погляд, в основі бюджетної політики влади – бажання стимулювати бізнес шляхом зменшення навантаження і обмеження соціальних виплат. Сіденко погодився, що певною мірою це неминуче, але зазначив, що головне – те, яким чином досягати мети.

«Так, соціальна сфера в Україні гіпертрофована, є відбиток ідеології утримання за рахунок соціалки. Однак реформувати соціальний сектор потрібно іншим шляхом, не позбавляючи виплат, а створюючи нові можливості», – акцентував Сиденко.

Він звернув увагу, що натомість в держбюджеті-2020 не пропонується істотного збільшення фінансування сфери освіти, медицини. Все, що стосується людського капіталу, у нас в пригніченому стані, додав він.

«За таких умов ми, мабуть, нагадуємо не європейську модель розвитку, а модель слаборозвинених країн, уряд яких позбавляє себе необхідності турботи про соціально незахищені верстви населення. З точки зору ведення соціальної політики такий підхід насторожує», – прокоментував експерт економічних програм Центру Разумкова Володимир Сіденко.

Раніше «Слово і Діло» проаналізувало, на що і скільки в наступному році будуть витрачати бюджетні кошти.

Також «Слово і Діло» розібралося, як основні показники бюджету-2020 відрізняються від проєкту на 2019-й.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: