Відставка Геруса: про що говорять швидкі призначення та звільнення Зеленського

Читать на русском
Віктор Небоженкополітолог

Звільнення Андрія Геруса з посади представника президента в Кабінеті міністрів навряд чи пов'язано з його професійними якостями та роботою на посаді. Таку точку зору в коментарі «Слово і Діло» висловив директор соціологічної служби «Український барометр», політолог Віктор Небоженко.

«Герус зарекомендував себе як фахівець у сфері енергетики, але який він чиновник, ми не знаємо. Але навряд чи його звільнили через некомпетентність», – прокоментував Небоженко.

Експерт припустив, що звільнення Геруса може бути пов'язано з політикою між різними олігархічними групами, адміністративними помилками. Можливо, бійка з лідером Радикальної партії Олегом Ляшко докинула «дров у багаття», зазначив політолог.

Небоженко звернув увагу, що в цілому ситуація зі звільненням Андрія Геруса показала стиль президента в кадровій політиці.

П'ятий місяць роботи президента: як Зеленський виконує обіцянкиВолодимир Зеленський вже п'ять місяців на посаді президента України. Слово і Діло традиційно підбило попередні підсумки його роботи.

«Зеленський легко призначає людей, легко прощається з ними, але не пояснює чому. Відставка Данилюка, Бухарєва, Геруса – тому підтвердження. Можливо, такі швидкі звільнення пов'язані з гострими політичними конфліктами всередині оточення президента», – припустив Небоженко.

На його погляд, те, що президент не пояснює причини відставок, демонструє дуже антидемократичний стиль у кадровій політиці.

«Президент щиро посміхається, демократично, але серйозно нічого не говорить. Геть недемократичними є швидкі звільнення без будь-яких пояснень», – зауважив політичний експерт.

«Це має такий вигляд: захотів обійняв, захотів відштовхнув, хочу призначу, хочу звільню, а людям нічого пояснювати не треба. Я – президент. Так, президент, але який отримав вотум довіри населення, а не купив цю посаду», – резюмував Віктор Небоженко.

Як відомо, 22 травня президент Володимир Зеленський призначив Геруса своїм представником у Кабінеті міністрів. Андрій Герус обіймав свою посаду пів року.

Раніше президент звільнив колишнього першого заступника глави СБУ Владислава Бухарєва з військової служби з правом носіння військової форми, який був призначений у вересні.

Нагадаємо, 30 вересня Зеленський підписав указ про звільнення Олександра Данилюка з посади секретаря РНБО.

Також «Слово і Діло» писало, як Володимир Зеленський виконує свої обіцянки за підсумками п'ятого місяця в ролі президента.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: