Погоджувальна рада: за що фракції і група готові голосувати 12-15 листопада

Читать на русском

Верховну раду чекає непростий робочий тиждень. У другому читанні планують розглянути державний бюджет на 2020 рік, а також зайнятися питаннями, пов'язаними з ринком землі (а щодо цієї теми серед народних депутатів єдності немає). «Слово і Діло» розібралося, про що говорили сьогодні на Погоджувальній раді.

На початку Погоджувальної ради спікер Дмитро Разумков підбив короткі підсумки минулого пленарного тижня: в цілому ухвалено 12 законопроектів, 10 законопроектів – в першому читанні, оголошено 203 запити депутатів.

Розгляд бюджету-2020 у другому читанні заплановано на четвер, 14 листопада. У п'ятницю в рамках години запитань до уряду виступить міністр охорони здоров'я Зоряна Скалецька. Віцеспікер і представник президента в Раді Руслан Стефанчук попросили комітети також розглянути законопроекти щодо демонополізації спиртової галузі, легалізації видобутку бурштину та грального бізнесу, законопроекти по деофшоризації.

За словами Стефанчука, зараз йде активна робота над завершенням блоку законопроектів щодо народовладдя: «Ми вийшли орієнтовно на 7-8 законопроектів, починаючи від всеукраїнського референдуму, місцевого референдуму, електронних петицій і народних законодавчих ініціатив, народного вето на закони і ухвалення рішень тощо. Я думаю, найближчим часом вони будуть внесені до зали». Також завершується робота зі змін до Конституції України, що стосуються децентралізації влади.

Крім того, сьогодні повинна бути готова остаточна редакція зауважень щодо Виборчого кодексу.

На Погоджувальній раді був присутній прем'єр-міністр Олексій Гончарук. Оскільки в цьому році у Верховної ради залишилося тільки три повноцінних робочих тижні, Гончарук розповів про пріоритетні, на думку уряду, законопроекти. На першому місці – це пакет законопроектів, що регулюють земельні відносини. Ще серед пріоритетів – законопроекти про національну інфраструктуру геопросторових даних, про перезавантаження влади, про планування використання земель, про державні закупівлі.

Головною темою для обговорення, звісно, було земельне питання. Якщо коротко: «Опозиційна платформа – За життя» та «За майбутнє» зажадали зняти з розгляду законопроект про ринок землі, «Батьківщина» – проти відкриття ринку землі. Інші фракції не висловлювали свою думку з цього приводу.

«Опозиційна платформа» висловила невдоволення проєктом бюджету-2020. «Я вважаю, що практично повністю переписаний з бюджетів попередніх 5 років за винятком деяких косметичних рис. Партія-лідер прийшла до влади зі спробою відвести людей від бідності, а коли ми побачили цей проєкт бюджету, то там бідність тільки поглиблюється», – заявив Юрій Бойко.

В «Європейській солідарності» розкритикували ситуацію з зовнішньою політикою України, а також зажадали розглянути відставку Богдана Яременка з посади голови відповідного комітету. Крім того, фракція зажадала повернути заборону на закупівлю електроенергії у Росії. «Голос» закликав почати роботу тимчасової слідчої комісії з розслідування вбивства Катерини Гандзюк і включити до порядку денного законопроекти про внесення змін до регламенту парламенту, про фінансування політичних партій, про реформу Служби безпеки України, про спрощення закупівлі ліків.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, як Верховна рада провела пленарний тиждень 29 жовтня – 1 листопада.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: