Москва оцінила рішення суду ООН щодо суперечки з Києвом

Читать на русском
Так, в Москві розраховують, що Міжнародний суд ООН врахує її позицію і не стане задовольняти претензії України.

У Росії відреагували на рішення Міжнародного суду ООН щодо суперечки з Україною.

Про це йдеться в повідомленні МЗС РФ, поширеному в суботу, 9 листопада.

Так, в Москві розраховують, що Міжнародний суд ООН врахує її позицію і не стане задовольняти претензії України.

«Російська Федерація розраховує, що на етапі розгляду спору по суті Міжнародний суд ООН в повній мірі врахує позицію Росії і в підсумку залишить без задоволення всі українські претензії», - заявили в міністерстві.

У Москві також висловили здивування в зв'язку з рішенням суду відхилити її аргументи про можливість застосування Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму 1999 року (МКБФТ) до обставин справи.

«Суд фактично проігнорував інші юрисдикційні заперечення з боку Москви, дозволивши Україні перевести нав'язану російській стороні суперечку по МКБФТ у розгляд по суті, - відзначили в російському відомстві. - Таку позицію суду складно пояснити, оскільки на етапі тимчасових заходів у 2017 році суд підтримав аргументацію Росії, прийшовши до висновку, що твердження України про нібито порушених її прав по МКБФТ не є обґрунтованими».

При цьому в МЗС звернули увагу, що рішення суду не має обмежувати результат справи, оскільки «до 8 грудня 2020 року Росії ще тільки належить представити свої контраргументи по суті суперечки».

«Суд не сприйняв і юрисдикційні заперечення з боку Росії по Міжнародній конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації 1965 роки (МКЛРД), - відзначили російські дипломати. - Зокрема, не погодився з тим, що перш, ніж шукати захист у Міжнародному суді ООН, держава-позивач зобов'язана звернутися до спеціально створеного під егідою МКЛРД Комітету з ліквідації расової дискримінації, котрий покликаний здійснювати нагляд за дотриманням цієї конвенції і реагувати на її порушення. Україна цього не зробила».

Нагадаємо, 8 листопада суд ООН у Гаазі встав на сторону України в суперечці з Росією, відхиливши заперечення Росії з питання юрисдикції щодо Конвенції про протидії фінансуванню тероризму в розгляді з Україною.

Раніше в МЗС пояснили значимість рішення Суду ООН.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: