Скорочення держслужбовців: кого стосується та до чого призведе

Читать на русском
Ігор Коліушкоексперт з публічного права

Міністр Кабміну Дмитро Дубілет анонсував скорочення державних службовців на 8% до кінця року. Звільнити мають 18 тис. 449 чиновників здебільшого в районних державних адміністраціях. Дубілет пообіцяв, що всім, хто підпадає під скорочення, допоможуть працевлаштуватися. Хоча ані міністр, ані його підлеглі не мають таких повноважень. Про це у коментарі «Слово і Діло» сказав голова правління Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко.

«Це черговий приклад, який підтверджує, що наша нова влада діє абсолютно за старими методами. Проведення адмінреформи шляхом скорочення кількості державних службовців – це повернення до кучмівських методів», – зауважив юрист.

Держслужба за контрактом та скасування рангів: що передбачає законопроект про перезавантаження владиЯкщо законопроект ухвалять, то з’явиться контрактна служба для держслужбовців, зникають ранги та доплати за них, хоча в кулуарах обговорюють підвищення зарплати чиновникам.

На його думку, це неправильно, тому що спочатку треба визначитися із зміною функціоналу, завершити реформу міністерств, потім проаналізувати центральні органи виконавчої влади і тільки тоді визначатися, треба когось звільняти або, навпаки, має збільшитися кількість чиновників.

«З точки зору управління, це деструкція і користі не дає, а тільки підбурює державних службовців. Тому що ніхто не знає, кого скоротять, а кого залишать. При цьому всі припиняють працювати, починають думати, а що я робитиму, якщо мене скоротять?» – пояснив Ігор Коліушко.

Щодо обіцянки міністра працевлаштувати всіх скорочених чиновників, а йдеться про людей переважно похилого віку, які працюють у невеликих містах та селах, то Коліушко підкреслив, що у Кабміну немає таких повноважень.

«В них немає жодного інструменту працевлаштування. За законом про державну службу працевлаштування здійснюється на конкурсних засадах. Тому всі розмови про працевлаштування – пусті обіцянки», – сказав він, додавши, що «спочатку нова влада запровадила механізми звільняти кого можна і не можна в Кабінеті міністрів, тепер переносить це на місцевий рівень».

Коліушко зауважив, що у нещодавно ухваленому законі про перезавантаження влади основні зміни стосувалися того, щоб спростити процес звільнення держслужбовця. «Він вже набув чинності і за ним вже сотні людей звільнили», – сказав юрист.

Нагадаємо, раніше ми писали, що законопроект про перезавантаження влади передбачає держслужбу за контрактом та скасування рангів.

Також експерт розповів «Слово і Діло», які ризики для держслужбовців несе закон про викривачів корупції.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: