МЗС України викликало для пояснень посла Чехії

Читать на русском
Посла Чеської Республіки в Україні викликали в МЗС у зв'язку з відвідуванням 30 жовтня керівником псевдокримськотатарської проросійської громадської організації Кирим бірлігі прийому з нагоди Національного свята Чеської Республіки.

Посла Чеської Республіки в Україні викликали в МЗС у зв'язку з відвідуванням 30 жовтня керівником псевдокримськотатарської проросійської громадської організації «Кирим бірлігі» прийому з нагоди Національного свята Чеської Республіки.

Про це УНН повідомила речниця міністерства закордонних справ України Катерина Зеленко.

«31 жовтня до МЗС України було запрошено Посла Чеської Республіки в Україні пана Радека Матулу. Чеському дипломату було висловлено рішучий протест у зв’язку із відвідуванням 30 жовтня керівником псевдотатарської проросійської громадської організації «Кирим бірлігі» заходів з нагоди Національного свята Чеської Республіки та подальших публікацій цієї організації на власному сайті і мережі Facebook. Посол Чехії в Україні наголосив, що згадана інформація є фейковою та не відповідає дійсності», - повідомила речниця.

За її словами, дипломатом також було підкреслено, що представники «Кирим бірлігі» не були запрошені на офіційну частину прийому та не мали жодного контакту з президентом Чеської Республіки.

«Пан Матула запевнив українську сторону, що позиція Чеської Республіки щодо анексії Криму та тимчасово окупованих Російською Федерацією територій України залишається незмінною», - додала Зеленко.

Нагадаємо, прокуратура АР Крим доручила регіональному управлінню СБУ встановити особи представників так званої кримськотатарської організації «Кирим бірліги», які вчинили незаконний виїзд з півострова до Чехії.

Напередодні ЗМІ повідомили, що президент Чехії Мілош Земан з нагоди 101-ї річниці створення Чехословаччини запросив на урочисті заходи у Празі представників лояльної до президента РФ кримськотатарської організації «Кирим бірлігі» (Кримська єдність) і нібито визнав Крим частиною Росії. У зв'язку з цим посольство України в Чехії висловило рішучий протест.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: