Президент Чехії визнав Крим частиною Росії

Читать на русском
Мілош Земан запросив представників невеликої кримськотатарської організації, лояльної Кремлю, заявивши про визнання Криму частиною РФ.

Президент Чехії Мілош Земан запросив на урочистий прийом у Празькому граді представників невеликої кримськотатарської організації, лояльної Кремлю, заявивши про визнання Криму частиною Росії.

Про це повідомляє чеське видання Denik N.

Представник маргінальної організації К'їрим бірлігі Таміла Німетуллаєва відвідала 28 жовтня урочистий прийом у президентському палаці з нагоди 101-ої річниці утворення Чехословаччини.

Ця організація, як зазначає видання, відіграє важливу роль у пропагандистських ЗМІ РФ, висловлюючи підтримку Москві на противагу меджлісу кримськотатарського народу. У той же час він не визнаний в ЄС.

«ЄС і його лідери ніколи не зустрічалися з цими псевдопредставниками кримських татар і не мали відносин з ними. Для ЄС законними представниками є представники меджлісу й низки інших кримських організацій, які зараз діють або представлені в Україні», - розповів колишній прес-аташе представництва ЄС в Україні Давид Стулик.

Організація негайно скористалась своєю участю в урочистому прийомі у президента Чехії.

«Президент Чехії Мілош Земан - європейський політик, який визнав Республіку Крим частиною Російської Федерації. Чеська Республіка - дружня нашій країні держава. К'їрим бірлігі дуже цінує, що наша діяльність була помічена на міжнародному рівні. Ми дякуємо за щорічні запрошення на день народження Чеської Республіки», - йдеться в повідомленні організації Facebook, додано також фотографії із заходу: зокрема, зображення Німетуллаєвої з прем'єром Чехії Андреєм Бабішем.

У президента Чехії, після неодноразових запитів, не змогли пояснити, чому представників саме цієї організації запросили на святкування.

У той же час прессекретар президента Їржі Овчачек не став заперечувати твердження про те, що Земан визнав Крим частиною Росії. «Люди мають різні думки. Я пережив 1980-ті, коли нас змушували мати одну думку. Я не хочу повернення такого часу», - сказав Овчачек.

Міністр закордонних справ Томаш Петршичек виступив проти запрошення прокремлівських активістів: «Особисто я, наприклад, не запрошував би таких осіб на офіційний захід, який організовує Міністерство закордонних справ». Він додав, що в питанні запрошень на прийом до президентського палацу, як правило, консультації із зовнішньополітичним відомством не ведуться.

Видання також з'ясувало, що запрошення на захід у президента Чехії прокремлівської організації вдалося отримати через русинських активістів.

Раніше глава Чехії виступив за зміну Конституції України. Мілош Земан переконаний, що конфлікт на Донбасі здатна врегулювати зміна Конституції України в частині децентралізації.

Також Мілош Земан виступив проти героїзації лідера ОУН-УПА Степана Бандери в Україні.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: