Великий обмін полоненими: чи є шанси та який інтерес РФ

Читать на русском
Михайло Дяденкополітолог
Олег Саакянполітолог

Переговори щодо обміну полоненими можуть призвести до результату вже до кінця 2019 року. У Кремлі зараз зацікавлені в подібних заходах. Так у коментарі «Слово і Діло» політолог Михайло Дяденко оцінив перспективу проведення другого етапу обміну полоненими.

За його словами, заява спецпредставника ОБСЄ Мартіна Сайдіка про підготовку великого обміну вселяє надію, але ризик зриву процесу є завжди.

Дяденко звернув увагу, що з української сторони практично немає заяв щодо обміну полоненими.

«Попередній обмін теж проводився в конфіденційній обстановці. Так і має бути. Переговорний процес важкий і потрібно, щоб він йшов без витоку інформації, інакше є ризик зриву», – акцентував політолог.

Доходити висновків краще після того, як обмін відбудеться, додав експерт.

Політолог висловив надію, що обмін відбудеться найближчим часом, вірогідно, до кінця 2019 року.

На його погляд, помилково вважати, що після видачі Цемаха в України більше не залишилося обмінного ресурсу, який був би цікавий РФ.

«В України є багато затриманих осіб, які підозрюються або вже притягнуті до кримінальної відповідальності за участь у незаконних збройних формуваннях, за вчинення злочинів проти українських громадян. Можливо, просто прізвища не дуже відомі громадськості», – зазначив Дяденко.

Володимир ЗеленськийПрезидент України
Зеленський пообіцяв повернути всіх військовополоненихСказано 9 квітня 2019 р.Статус обіцянки: У процесі

Він додав, що в Україні є особи, які представляють інтерес для Росії.

Експерт пояснив, що для Росії обмін важливий через те, що є особи, яких краще звільнити, аби вони не сказали зайвого і не дали якихось свідчень. Зокрема, вкрай небажаними будуть свідчення щодо поставок зброї РФ та участі безпосередньо російських військ, констатував політолог.

Крім того, експерт підкреслив, що РФ також важливо показати світовій спільноті миролюбні кроки, тим більше учасники Нормандського формату та інші країни закликали до обміну.

«Для РФ, звісно, гуманітарна складова ніколи не була пріоритетом, але є політичні цілі. Коли оприлюднять обмінний список, все буде зрозуміло», – прокоментував Михайло Дяденко.

Політолог Олег Саакян пояснив, що звільненням утримуваних РФ зможе продемонструвати свою відданість мирному шляху, хоча всі чудово розуміють, що Кремль не цікавить мир.

За його словами, для того, щоб зберегти лояльне ставлення до себе щонайменше Франції, а щонайбільше – західних колег, Росії потрібно йти на ті умови, про які домовилися.

«Інакше тиск відразу трьох гравців Нормандського формату на Україну стане абсолютно невиправданим. Тоді вже Україна зможе сказати Заходу, що тепер РФ – це їхній головний біль і їхнє завдання – домогтися звільнення полонених, оскільки ми зробили все, що вимагали, і навіть більше», – роз'яснив політолог.

Як повідомлялося, за словами спецпредставника ОБСЄ Мартіна Сайдіка, в гуманітарній робочій групі триває дуже серйозна робота і готується великий обмін полоненими. У РФ підтвердили готовність до обміну.

Раніше у Зеленського заявили, що сподіваються на ще один обмін полоненими до кінця року.

Нагадаємо, 9 квітня 2019 року, ще будучи кандидатом в президенти України, Володимир Зеленський пообіцяв повернути всіх військовополонених.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: