Ціна свободи: резонансні звільнення підозрюваних під заставу в 2019 році

Читать на русском

Притягнення до відповідальності підозрюваних в корупції – складний процес в Україні. Спочатку суспільство довго чекає підозри і затримання, а потім суд призначає запобіжний захід у вигляді арешту або застави, і в підсумку заплативши суму, іноді в десятки разів меншу завданих збитків, людина виходить на свободу. Замість СІЗО – комфортні домашні умови і навіть можливість приховати сліди своїх злочинів. У 2019-му немало гучних затримань закінчилися саме заставою, «Слово і Діло» згадало ці випадки.

Ім'я Олега Гладковського цього року вже стало прозивним. 17 жовтня детективи Національного антикорупційного бюро затримали ексзаступника секретаря РНБО в аеропорту «Бориспіль». Його, зокрема, підозрюють у зловживанні службовим становищем: за даними слідства, Гладковський забезпечив закупівлю транспорту для армії за завищеними цінами.

Дії Гладковського могли завдати державі збитків у розмірі 10,6 млн грн. Суд заарештував колишнього чиновника і призначив заставу в розмірі, аналогічному збитку. 21 жовтня Гладковський вже вийшов з СІЗО, сплативши призначену суму.

У серпні протягом декількох днів суд випустив під заставу фігурантів справи про «Роттердам +». Гендиректор ДТЕК «Мережі» Іван Гелюх, радник гендиректора ДТЕК Борис Лісовий і колишній член НКРЕКП Володимир Євдокимов підозрюються в нанесенні державі збитків у розмірі 18,9 млрд грн. Однак сума застав склала всього 9,5 млн грн, 10 млн грн і 1,9 млн грн відповідно.

Днями, заплативши 80 млн грн застави, на свободу вийшов колишній народний депутат Максим Микитась. Його підозрюють в організації корупційної схеми заволодіння нерухомістю Національної гвардії України, державі це завдало 81 млн грн збитку.

Ексміністр охорони здоров'я Раїса Богатирьова у серпні повернулася до України, правоохоронці затримали її прямо в аеропорту. Проти Богатирьової було порушено кримінальну справу за підозрою в розкраданні 6,5 млн грн бюджетних коштів. Вона вийшла під заставу 6 млн грн, яку вніс Вадим Новинський.

Фігурантів справи про махінації з житлом Нацгвардії Алісу Гринчук і Юрія Аллерова відпустили під заставу 1,5 млн грн і 4,8 млн грн відповідно. При цьому сума збитку склала майже 82 млн грн.

Заступник мера Дніпра Михайло Лисенко при будівництві нового мосту міг привласнити (разом з іншими посадовими особами) 29,5 млн грн бюджетних коштів. Але свобода обійшлася йому всього в 600 тис. грн.

Нагадаємо, Шевченківський районний суд Києва заарештував із заставою в 3,4 млн грн колишнього заступника міністра економіки Юрія Бровченка.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: