Зеленський у Золотому: чим закінчиться конфлікт з добровольцями?

Читать на русском
Олег Ждановвійськовий експерт, полковник запасу

Президент України Володимир Зеленський не був готовий до серйозної розмови з військовими в Золотому. Тому й перейшов на підвищені тони та емоційну промову. Передусім винні в цьому радники глави держави, які не дають йому повної картини всього, що відбувається в країні.

Більше того, те, що Зеленський зірвався і дав волю емоціям є також свідченням того, що він вперше за час свого президентства зіткнувся з реальністю. А реакція ветеранів на наміри відвести війська – передбачувана. Про це порталу «Слово і Діло» розповів військовий експерт Олег Жданов.

«Ситуація була цілком прогнозованою, і вона може повторитися. Цілком можливо, що навіть на Банковій. Це спланована і організована акція для того, щоб окреслити для Зеленського "червону лінію"», – сказав експерт.

«Те, що Зеленський зірвався, як на мене, поганий знак. Це свідчить про те, що він вперше зіткнувся з реальністю, він не володіє ситуацією в країні. Йому сказали, що в країні йде дощ, але йому не доповіли, що в країні йдуть масові акції протесту проти розведення військ», – зауважив він.

Також Олег Жданов акцентував увагу на тому, що Володимир Зеленський «фанатично хоче зустрітися з Путіним», але не визнає і не називає Росію країною-агресором.

«Як можна припинити війну, якщо війни немає? А допоки президент не визнає РФ і Путіна агресором, немає з ким сідати за стіл переговорів і домовлятися про мир. Від нього чекають не відводу військ з територій, за яку наші хлопці віддавали свої життя, а конкретних політичних рішень і дій», – упевнений експерт.

За його словами, сьогодні у Володимира Зеленського є три варіанти дій:

«Найбільш правильний – визнати Росію країною агресором, яка веде війну на нашій території, залучати до процесу ООН і сідати з Путіним за стіл переговорів. Якщо говорити про сьогоднішню реальну обстановку на Донбасі, то там немає ані сепаратистів, ані козаків, ані шахтарів-воїнів. Там є військовослужбовці, які підписали контракти з арміями «ЛНР-ДНР», але підконтрольні офіцерам Збройний сил Росії, пройшли підготовку на полігоні під Ростовом і отримали російське громадянство, вивезли свої родини до Росії. Всі обстріли проводяться тільки за наказом. І якщо буде дано наказ покинути територію Донбасу, вони його виконають», – припустив експерт. За словами Жданова, це найреальніший і швидкий спосіб закінчити війну.

Володимир ЗеленськийПрезидент України
Зеленський обіцяє зробити все, щоб закінчити війнуСказано 19 квітня 2019 р.Статус обіцянки: У процесі

Другий варіант, на думку Жданова, продовжувати нагнітати ситуацію в суспільстві і наполягати на відведенні військ, вступати в конфлікт з ветеранами та добровольцями. В цьому разі незгодні з такою політикою президента (а в деяких випадках – «підігріваються» і фінансуються «третіми зацікавленими особами»), військові зі зброєю в руках можуть вирушити на Банкову.

«Дуже не хочеться говорити про такі страшні речі, але в такому разі внутрішні зіткнення будуть просто неминучими. Фактично може розпочатися, дійсно, громадянська війна», – наголосив військовий експерт.

Ну і третій варіант Зеленського – чекати. Чекати, поки напруга в суспільстві спаде, і всі сторони трохи заспокояться.

Нагадаємо, на вихідних мережу збентежило відео, на якому Володимир Зеленський спілкується з добровольцем на підвищених тонах.

Олег Сенцов, звільненню якого з російської в'язниці нещодавно посприяла команда шостого президента України, розкритикував тональність цієї розмови. Водночас політолог Володимир Фесенко в коментарі порталу «Слово і Діло» зауважив, що під час перегляду більш повного відео про зустріч Зеленського і ветеранів «Азова», поїздка до Золотого здається менш критичною.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: