«Я президент цієї країни, мені 42-й рік». Що показала поїздка Зеленського до селища Золоте?

Читать на русском
Андрій Горбенкополітолог
Володимир Фесенкополітолог

Президент України Володимир Зеленський здійснив візит на Донбас, зокрема, побував у селищі Золоте. Глава держави два дні перебував у районі позицій українських військових. Як відомо, одна з реплік президента на адресу ветерана обернулася скандалом. У відповідь на питання українського добровольця про те, чи зустрінеться він з ветеранами, щоб поговорити про акції «Ні капітуляції» проти рішення відводити війська, Зеленський відповів: «Послухай, я президент цієї країни. Мені 42-й рік. Я ж не лох якийсь. Я тобі прийшов і сказав: зброю прибери. А ти мене не переводь на акції». Цій фразі президента також передували репліки: «Ти мені не переводь стрілки». «Ти мені взагалі не можеш ніякі ультиматуми озвучувати». Пізніше президент зізнався, що під час поїздки «деякі розмови виявилися емоційними».

Політолог Андрій Горбенко назвав цю поїздку невиграшною для президента України Володимира Зеленського, бо вона засвідчила, що глава держави не може досі увійти в суть конфлікту.

Експерт припустив, що в цьому разі частково у президента зіграли емоції, оскільки він не розуміє ще, як поводитися та що потрібно говорити в таких ситуаціях.

Таке враження, що президент має певний острах, тому вдається до такої манери спілкування, додав Горбенко.

«За великим рахунком, тими, хто в підворіттях так розмовляє, теж керує страх. Зеленський намагається бути більше. А як намагається бути більше людина з інтелігентної родини, яка виросла в кримінальному місті? Починає розмовляти, як «пацани на районі». Президент так і розмовляє. Ми це бачимо. Зеленський навряд чи хотів когось образити, це просто спосіб здаватися більше», – прокоментував Андрій Горбенко.

На його думку, в такій ситуації правильно було би перенаправити рішення цих питань більш компетентним людям.

Політика – це в тому числі радники, які можуть підказати, де, в якій ситуації та з якою публікою у лідера країни виходить спілкуватися, а до якої краще направити того, хто буде більш органічний, підкреслив Горбенко.

«Проблема Зеленського навіть не в тому, що він так розмовляє, а в тому, що навіть у цій манері він не здається органічним. Зеленський нормальний, коли розмовляє нормально. Це було в його першому інтерв'ю перед виборами. Але він артист, який вибрав таку роль», – пояснив політолог.

За його словами, зараз більшою мірою потрібно перейматися не про скандал у Золотому, а про нормандську зустріч, на яку рветься Зеленський.

Експерт пояснив, що за столом перемовин перебуватимуть безпосередньо лідери країн, які якраз вміють ухвалювати рішення.

«Зеленський буде сам, а читати між рядків президент України поки не вміє, бракує компетенції», – зауважив Горбенко.

На його думку, нічого радикального після поїздки президента до Золотого не трапиться. Рейтинг традиційно падає після виборів і перед новими зводиться до мінімуму, зауважив політолог.

Володимир ЗеленськийПрезидент України
Зеленський обіцяє зробити все, щоб закінчити війнуСказано 19 квітня 2019 р.Статус обіцянки: У процесі

«Тектонічні зміни можуть бути, якщо наприклад, під тиском Коломойського президент поверне ПриватБанк або під час Нормандських переговорів піде на здачу національних інтересів», – констатував Горбенко.

Політолог Володимир Фесенко, у свою чергу, звернув увагу, що якщо подивитися більш повне відео про зустріч президента Зеленського і ветеранів «Азова», то поїздка до селища не така вже й погана та критична.

«Звісно, розмова була не у вишуканому джентльменському стилі. Але і президент у нас прийшов не з професійного політичного середовища. Однак, якщо зброю із Золотого вивезли, то ця розмова була немарною. А ветерани нехай залишаються в Золотому і виконують роль "народної міліції", звичайно, якщо місцеві не будуть проти», – прокоментував експерт у Фейсбук.

Нагадаємо, за підсумками поїздки до Золотого президент України написав у Facebook, що «всі хочуть миру і все готові до розведення сил».

Додамо, президент пообіцяв зробити все, щоб закінчити війну на Донбасі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: