Нормандська зустріч: чому ситуація не на користь України

Читать на русском
Олег Ліснийполітолог

На нинішньому етапі в зовнішньополітичній площині для України не найкращий розклад. Президенту України Володимиру Зеленському в деяких питаннях доводиться бути навіть не в форматі «три проти одного».

Таку думку в коментарі «Слово і Дело» озвучив політолог Олег Лісний.

На його погляд, Україна в тій ситуації, коли сподіватися можна на краще, а готуватися до гіршого.

«Європа не те, щоб втомилася від України, а просто вирішила скористатися моментом і вирішити свої завдання за наш рахунок, поки новообраний президент України не набрався досвіду. Передусім це стосується Макрона, який чомусь «побачив Європу в Росії»», – прокоментував політолог.

Експерт зауважив, що певною мірою США також почали загравати з Росією. Крім того, в Німеччині кар'єра Меркель добігає кінця, вона йде як епоха, додав він.

За його словами, відхід Меркель для нас також не вигідний, оскільки в певних питаннях канцлер ФРН відстоювала інтереси України.

Володимир ЗеленськийПрезидент України
Зеленський обіцяє зробити все, щоб закінчити війнуСказано 19 квітня 2019 р.Статус обіцянки: У процесі

«З іншого боку, Україні важливо зрозуміти, що наші партнери передусім захищають інтереси своїх країн і виборців. Тому розраховувати на те, що Франція, Німеччина або інші країни почнуть відстоювати винятково наші інтереси, нерозумно. Це казки», – констатував Лісний.

Більш того, зараз у Франції та Німеччині з'явився шанс заморозити конфлікт і почати торгувати з РФ, припустив політолог. Він не виключив, що є наміри скасувати санкції проти Росії.

Експерт пояснив, що Франція та ФРН має дуже потужне бізнес-лобі, яке постійно чинить тиск, оскільки на тривалий час вони втратили сильного бізнес-партнера – РФ.

«Тому розклад не на користь України. Зараз усе залежатиме від того, наскільки талановитою буде наша дипломатія», – зазначив політолог.

На його думку, зустріч в Нормандському форматі не стане вирішальною, навіть якщо відбудеться найближчим часом.

Підсумовуючи, він підкреслив, що зараз нормандська зустріч може відбутися тільки завядки великим поступкам перед Путіним.

«Зустріч в Нормандському форматі відбудеться тільки тоді, коли це буде вигідно Путіну», – резюмував Олег Лісний.

Нагадаємо, 21 жовтня, президенти Франції і РФ Еммануель Макрон і Володимир Путін обговорили підготовку зустрічі «нормандської четвірки». Напередодні президент РФ провів телефонну розмову з канцлером Німеччини.

Відзначимо, президент пообіцяв зробити все, щоб закінчити війну на Донбасі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: