Екстрадиція: які країни світу можуть видавати Україні наших втікачів

Читать на русском

Одна країна не може видати іншій зловмисника чи підозрюваного у злочинах без договору про екстрадицію. Зокрема, США свого часу засудили колишнього українського прем’єра Лазаренка за своїми законами, але на запит української сторони не видали чиновника, тому що між нашими країнами немає відповідних підписаних домовленостей. «Слово і Діло» розбиралось, з якими країнами світу Україна має угоди про екстрадицію.

Підставами для екстрадиції можуть бути Європейська конвенція про видачу правопорушників, Конвенція СНД про правову допомогу та правові відносини у цивільних, сімейних та кримінальних справах або двосторонні договори України про видачу правопорушників та про правову допомогу, які містять положення про видачу.

Немає таких договорів між Україною та США. Є лише двосторонні договори у сфері надання взаємної допомоги у кримінальних справах, які не дають права видавати країнам втікачів від правосуддя або підозрюваних у злочинах громадян іншої країни. Така ж ситуація із Канадою.

Підписані та діють двосторонні договори між Україною та Азербайджаном, Грузією, Естонією, Латвією, Литвою, Молдовою, Польщею та багатьма іншими. З Аргентиною відповідний договір укладено, але він ще не набув чинності.

Також Україна підписала необхідні угоди із державами-членами Ради Європи, які є учасниками Європейської конвенції про видачу правопорушників за принципом взаємності. Серед них – Австрія, Італія, Іспанія, Велика Британія, Німеччина, Туреччина, Швейцарія.

Найгучніші запити на екстрадицію за останні 5 років від України надходили переважно до Російської Федерації. Окрім президента-втікача Януковича, Україна просила видати Азарова, Арбузова, Пшонку, Клименка, Захарченка, але жодного з них не було екстрадовано до України.

Тим не менше, Україна видала РФ Тімура Тумгоєва, добровольця АТО, який підозрюється у Росії в тероризмі.

Не видала Україна Грузії Міхеїла Саакашвілі, який був у нас головою Одеської ОДА, а в себе на батьківщині підозрювався у зловживанні службовим становищем шляхом насильства та в заволодінні чужим майном.

Відмовила Україна Сполученим Штатам у видачі Крейґа Ленґа, який був у нас добровольцем АТО, а в Америці підозрюється у розбої та умисному вбивстві. В Україні американця взяли під варту.

Загалом з України до іноземних держав екстрадовано 118 осіб (з 2014 по 2018 роки), а протягом 9 місяців 2019 року – 40 осіб.

З іноземних держав до України за п’ять років передали 76 осіб, хоча запитували на видачу 252 правопорушники.

Раніше ми писали, що Україна попросила Туреччину видати 23 зловмисники, яких підозрюють у тероризмі.

Також ми повідомляли, що екстрадиція Фірташа до США затягнеться до осені.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: