ЗСУ будуть утримуватися в боєготовності після розведення сил – Загороднюк

Читать на русском
Андрій Загороднюк, голова Міноборони, заявив, що після запланованого розведення сил і засобів від лінії розмежування на Донбасі ЗСУ будуть утримуватися в готовності до негайної передислокації.

Андрій Загороднюк, голова Міноборони, заявив, що після запланованого розведення сил і засобів від лінії розмежування на Донбасі ЗСУ будуть утримуватися в готовності до негайної передислокації в разі порушення домовленостей щодо припинення вогню і відведення військ іншою стороною.

Про це міністр повідомив в п'ятницю, 18 жовтня, у Верховній раді під час години запитань до уряду.

Розведення сил у Петрівському та Золотому: до яких провокацій вдається РФ14 жовтня під стінами Офісу президента України в Києві на вулиці Банковій протестували проти розведення військ у Золотому Луганської області та Петрівському Донецької області.

«Підрозділи Збройних сил будуть утримуватися в готовності до негайного реагування на порушення домовленостей щодо відведення військ і в разі відновлення обстрілу займуть позиції відповідно до визначених планами», - сказав Загороднюк.

За його словами, підрозділам, які розгорнуті в межах ділянок розведення, визначені завдання щодо організованого і поетапного заняття рубежів і позицій за межами ділянок розведення, інженерні підрозділи ведуть відновлення фортифікаційних споруд.

«Ми вже були на цих позиціях в 2016 році. Вони були підготовлені в 2016 році, зараз закінчується їх відновлення», - зазначив міністр.

«Крім того... організована доставка і видача матеріальних засобів з польових складів для забезпечення будівництва фортифікаційних споруд в районах відведення військ. Ми говоримо зараз тільки про дві ділянки. Відведення буде проводитися поетапно, на заздалегідь підготовлені позиції з підготовленою системою траншей і ходів сполучення, обладнані укриттями для особового складу, місцями для його проживання і також створеними умовами для виконання бойових завдань», - сказав Загороднюк, зазначивши, що він був на обох ділянках розведення в місті Золотов Луганській області і с.Петровське Донецької області і переконався в тому, що підготовка позицій ведеться.

Він нагадав, що умовою розведення сил і засобів є виконання умови дотримання режиму припинення вогню на обох ділянках розведення, а підтвердження верифікації відсутності обстрілів має здійснюватися Спеціальною моніторинговою місією ОБСЄ з урахуванням інформації, наданої командуванням Об'єднаних сил і Спеціальним центром контролю і координації.

Відповідаючи на уточнююче запитання парламентаріїв, міністр підкреслив, що відсутність порушень режиму припинення вогню на ділянках розведення передбачає в тому числі відсутність обстрілів зі стрілецької зброї.

«Захист цивільного населення в зоні відводу буде забезпечуватися підрозділами Національної поліції та інших сил безпеки у взаємодії з військово-цивільними адміністраціями», - розповів Загороднюк.

Загороднюка також просили прокоментувати інформацію про можливу втрату 30 населених пунктів у разі розведення сил і засобів. Але міністр це проігнорував, зазначивши, що питання про інших ділянках буде вирішуватися в майбутньому, а зараз «взагалі це питання не коментуємо».

Загороднюк додав, що зараз розведення навіть в Петровському і Золотому неможливе, тому що бойовики не дотримуються домовленості про 7-денне припинення обстрілів.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: