Розведення сил у Петрівському та Золотому: до яких провокацій вдається РФ

Читать на русском
Олег Ждановвійськовий експерт, полковник запасу

14 жовтня під стінами Офісу президента України в Києві на вулиці Банковій протестували проти розведення військ в Золотому Луганської області та Петрівському Донецької області. Розведення сторін було заплановано на 7 жовтня, але через обстріли цих населених пунктів так і не почалося. В ОБСЄ заявили, що 11 жовтня окупаційні війська сигналізували про готовність до розведення сил і засобів на території населених пунктів Петрівське і Золоте. При цьому протягом 13 жовтня бойовики двічі порушили перемир'я на околицях Золотого.

Військовий експерт Олег Жданов зазначив, що для Путіна це нормальна поведінка, враховуючи те, що президент РФ одноосібно керує своїми маріонетками.

Він акцентував, що очевидний факт повного недотримання заходів, прописаних в Мінських домовленостях задля розведення військ, а саме відсутнє семиденне перемир'я.

«Путін робить потрібну йому картинку. Спочатку ми отримуємо інформацію, що ОБСЄ, яка зазвичай є сліпою та глухою, раптово зафіксувала сигнал від бойовиків про початок відводу військ. При цьому обстріли і позиції в Золотому тривають щодня. Звісно, що Україна не відреагувала на їхні сигнали і не відвела війська. Президент РФ зібрав країни ОДКБ на засідання і повідомив, що Україна зірвала відведення військ», – прокоментував Жданов.

Експерт переконаний, що РФ вдається до такого роду провокацій винятково для красивої картинки з метою внутрішнього використання ЗМІ.

Він нагадав, що президент України заявляв про необхідність виграти інформаційну війну з РФ.

Володимир ЗеленськийПрезидент України
Зеленський обіцяє зробити все, щоб закінчити війнуСказано 19 квітня 2019 р.Статус обіцянки: У процесі

При цьому за п'ять місяців президентства Зеленського Україна навіть не зробила перших спроб перемогти РФ інформаційно, додав Жданов.

На його погляд, ситуація з розведенням сторін вкотре показала, що РФ б'є Україну по всіх позиціях інформаційного протистояння.

«Дали зелену ракету. ОБСЄ тут же зафіксувала, а Україна не почала відводити війська. Україна винна. Що зробили в ОПУ? Промовчали. Тепер виправдуємося, що РФ не дотримувалася режиму тиші. Ми постійно відстаємо замість того, щоб вести реальну тотальну війну з російською пропагандою», – констатував військовий експерт.

Він звернув увагу, що навіть в ПАРЄ стали на сторону України, що з одного боку і непогано, а з іншого - слабких жаліють.

Глава дипломатії ЄС Федеріка Могеріні домовилася про те, що ми можемо відмовитися від «Мінська», якщо він неефективний, уточнив експерт.

«Знову за нас вирішують всі питання. Водночас Зеленський рветься на зустріч з Путіним. Після «Турецького гамбіту», який Путін розіграв в Сирії, немає сенсу в Нормандському форматі. Перемовини заздалегідь для нас провальні», – резюмував Олег Жданов.

Нагадаємо, відводити війська планують на 1 км від лінії розмежування. За словами начальника Генштабу Збройних сил України Руслана Хомчака, в результаті розведення військ біля Петровського і Золотого українські військові відійдуть на позиції, на яких перебували у 2016 році.

Додамо, президент України Володимир Зеленський обіцяв зробити все, щоб закінчити війну.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: