Останнє попередження влади: чим небезпечні протестні настрої в суспільстві

Читать на русском
Олександр Леоновполітолог

Протести, які відбулися в Україні проти «формули Штайнмаєра», показують дуже високий рівень мобілізації.

Таку точку зору в коментарі «Слово і Діло» озвучив виконавчий директор Центру прикладних політичних досліджень «Пента», політолог Олександр Леонов.

На думку політолога, у зв'язку зі схваленням «формули Штайнмаєра» рівень тривоги в активної частини суспільства зашкалює. При цьому є резерв тих, хто ще не бачить загрози, оскільки поки нічого не сталося, зазначив він.

«У нас народ зазвичай виходить дуже масово, коли вже щось сталося й потрібно виправляти. Протести, які відбулися і тривають в окремих містах, поки начебто попереджають владу про те, що якщо «формулу» підпишуть, акції переростуть в повномасштабні», – прокоментував Леонов.

Також експерт звернув увагу, що паралельно йде ще кілька циклів протестів представників бізнесу, ФОПів.

Він не виключив, що дві хвилі протестувальників можуть злитися воєдино, після чого активна громадськість може висунути політичні вимоги до влади, аж до самої відставки уряду і президента.

«Формула Штайнмаєра»: юридично ніхто не може змусити Україну виконувати Мінські угодиПідписані в Мінську листи не можуть зобов'язати Україну ухвалити той чи інший закон. Ці політичні домовленості, найімовірніше, є джентельменськими.

«Влада замість того, щоб працювати на випередження, якось пом'якшувати ситуацію, навпаки, розпалює вогонь і підкидає нові теми для протестів. Небезпека того, що акції переростуть у серйозний рух, досить висока», – резюмував Олександр Леонов.

Нагадаємо, 6 жовтня в центрі Києва відбулося віче проти капітуляції. У заході взяли участь близько 10 тис. осіб. Також 14 жовтня в центрі Києва відбувся марш ветеранів війни на Донбасі під назвою «Ні капітуляції». Учасники протестували проти реалізації «формули Штайнмаєра».

Зі своєї сторони президент України Володимир Зеленський закликав не піддаватися на провокації.

Як з'ясувало «Слово і Діло», юридично ніхто не може змусити Україну виконувати Мінські угоди.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: