Опублікувано закон про скасування фінансування партій, які програли вибори

Читать на русском
Законопроект номер 1029 авторства президента Володимира Зеленського, яким скасовується державне фінансування політичних партій, що програли на парламентських виборах, опублікований у виданні Голос України у четвер, 17 жовтня.

Законопроект №1029 авторства президента Володимира Зеленського, яким скасовується державного фінансування політичних партій, що програли на парламентських виборах, опублікований у виданні «Голос України» у четвер, 17 жовтня.

Документ набуде чинності в п'ятницю, 18 жовтня.

Відповідно до закону всі політичні партії, які не подолали 5-відсотковий поріг на виборах до Верховної ради, не будуть фінансуватися з державного бюджету. До цього передбачалося, що державне фінансування отримують партії, за які проголосували 2% виборців. Загалом закон дає старт перезапуску діяльності Національного агентства щодо запобігання корупції. У документі прописано зміну форми управління НАЗК з колегіальної на одноосібну. Планується, що главу агентства призначатиме на посаду Кабінет міністрів відповідно до подання конкурсної комісії за результатами відкритого конкурсного відбору.

Закон також змінює порядок формування і склад конкурсної комісії з відбору глави НАЗК, забезпечуючи участь представників міжнародних організацій у роботі конкурсної комісії.

Гарантії незалежності голови НАЗК передбачено забезпечити, зокрема, шляхом визначення вичерпного переліку підстав для дострокового припинення його повноважень, у яких не передбачено можливості політично мотивованого звільнення. Водночас повноваження глави Нацагентства можуть бути припинені достроково у разі, якщо комісія з проведення незалежної оцінки ефективності діяльності НАЗК зробить висновок про неефективність такої діяльності.

Нагадаємо, 16 жовтня глава держави підписав цей проєкт закону, а 9 жовтня документ схвалив глава ВР Дмитро Разумков.

Парламент 2 жовтня ухвалив даний проєкт закону в другому читанні. За основу Рада ухвалила його 11 вересня.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: