Останній шанс «Мінська»: чи має Україна план Б щодо Донбасу

Читать на русском
Олег Саакянполітолог
Сергій Грабськийвійськовий експерт

На дипломатичному полі Україна переходить до більш агресивних позицій та намагається стимулювати РФ до зустрічі в Нормандському форматі.

Таку думку в коментарі «Слово і Діло» висловив політолог Олег Саакян.

На його погляд, зараз Україна підвищує ставки, щоб примусити РФ усе-таки зустрітися в Нормандському форматі.

Про це свідчить заява глави МЗС Вадима Пристайка про те, що нормандська зустріч у листопаді – останній шанс «Мінська», інакше доведеться шукати план Б, звернув увагу політолог.

Експерт нагадав, що до того, як Україна посіла більш жорстку позицію, Україна зазнала тиску з боку західних партнерів і РФ з приводу необхідності конструктивних кроків.

«Україна зробила більше, ніж повинна, зокрема схвалила «формулу Штайнмаєра». В таких умовах ми можемо апелювати до західних колег, що РФ не виконує свої зобов'язання», – зазначив Саакян.

Експерт зауважив, що Пристайко вже озвучував попередній план Б.

«Якщо Нормандський формат не виходить, РФ не йде на конструктив, то Україна чітко може говорити про те, що в Мінському і Нормандському процесах досягти переговорів з РФ неможливо. Україна може звернутися до міжнародного співтовариства по інший інструментарій - миротворців, тимчасову адміністрацію», – прокоментував Саакян.

Експерт зауважив, що в цій ситуації Україна отримає першість ініціативи у зв'язку з тим, що ми продемонстрували максимум для досягнення миру в рамках Мінського і Нормандського процесів, а РФ усе саботує.

«Вочевидь, план Б полягає в тому, що Україна готова відійти від «Мінська» і Нормандського формату, аргументувавши західним колегам тим, що ці процеси не дають результатів», – припустив політолог.

«Формула Штайнмаєра»: юридично ніхто не може змусити Україну виконувати Мінські угодиПідписані в Мінську листи не можуть зобов'язати Україну ухвалити той чи інший закон. Ці політичні домовленості, найімовірніше, є джентельменськими.

Глава Ради Всеукраїнського об'єднання «Союз учасників миротворчих операцій» Сергій Грабський критично оцінив перспективи Нормандського саміту.

На його погляд, Україні не варто зациклюватися на Нормандському форматі, слід рухатися далі.

Він пояснив, що українська тема – другорядне питання європейської політики.

«По-перше, Франція і Німеччина втрачають інтерес до української теми. По-друге, відносини з США не настільки райдужні, щоб говорити про стовідсоткову підтримку в питанні Донбаської кризи. Трамп не так швидко зможе приєднатися до Нормандського формату», – констатував експерт.

Нагадаємо, 1 жовтня президент Володимир Зеленський на брифінгу заявив, що Україна схвалила «формулу Штайнмаєра». Як з'ясувало «Слово і Діло», юридично ніхто не може змусити Україну виконувати Мінські угоди.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: