Чернівецький центр крові недоотримав майже 3 млн грн доходу (доповнено)

Читать на русском
Держаудитслужба провела фінансовий аудит використання коштів обласного бюджету, що були виділені центру крові на 2015-1018 роки.

Чернівецький центр крові продав заготовлену плазму донорської крові за вартістю на 2,78 млн гривень меншу від фактичних витрат на її виготовлення.

Про це йдеться в результатах фінансового аудиту виконання бюджетної програми «Створення банків крові та її компонентів» за період з 2015 по 2018 роки, який оприлюднила експертна організація StateWatch в межах проекту «Громадський контроль над бюджетними витратами медичних інститутів», повідомляє «Слово і Діло».

За даними аудиторів, до цього призвело зупинення власного виробництва препаратів крові, відсутність сучасного лабораторного обладнання, а також недосконалість нормативно-правової бази.

В ході проведення аудиту було встановлено, що зупинення власного виробництва препарату крові «розчин альбуміну людини 10%» призвело до утворення значних залишків плазми донорської крові. А обмежена кількість компаній на внутрішньому ринку України, що спеціалізуються на виробництві препаратів з плазми крові, призводить до її реалізації за заниженими цінами.

Таким чином, аудитори дійшли до висновку, що центр крові, який підпорядкований Департаменту охорони здоров'я Чернівецької облдержадміністрації, неефективно використав заготовлену плазму донорської крові на суму майже 3 мільйони гривень.

Своєю чергою у самому Чернівецькому центрі крові пояснюють це тим, що деяка кількість донорської плазми раніше перероблялася на препарати крові, але у зв'язку із зупиненням виробництва Службою крові України «розчину альбуміну людини 10%» це стало неможливим. Тому, як кажуть у закладі, ця плазма є непридатною для подальшого застосування із лікувальною метою.

«Єдиним способом використання такої плазми є її передача, а не продаж суб'єктам господарювання для виробництва препаратів крові з компенсацією витрат закладу на договірних засадах, адже утилізація по закінченню терміну придатності (плазми) потребує додаткових витрат», – йдеться у коментарі Чернівецького центру крові виданню «Слово і Діло».

Нагадаємо, медичні установи Чернігівщини переплатили понад млн грн за ліки. Раніше медичне держпідприємство втратило можливість отримати 12 млн доходу.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: