Радник Помпео подав у відставку через Україну

Читать на русском
Старший радник держсекретаря США Майкл Маккінлі подав у відставку в зв'язку з неспроможністю Майкла Помпео захистити співробітників, пов'язаних зі справою в Україні.

Старший радник держсекретаря США Майкл Маккінлі подав у відставку в зв'язку з «неспроможністю Майкла Помпео захистити співробітників, пов'язаних зі справою в Україні».

Про це в п'ятницю повідомила газета The Wall Street Journal.

За її даними, Маккінлі був розчарований недостатньою підтримкою з боку держсекретаря тих дипломатів, які були пов'язані зі справою про нібито тиск на владу України з боку США і були викликані для дачі показань у рамках процедури імпічменту президенту США Дональду Трампу. Особливо Маккінлі був стурбований відставкою посла США в Україні Марі Йованович після звинувачення з боку ЗМІ в її нелояльності уряду. Адвокат Трампа Рудольф Джуліані тоді заявив, що американський лідер попросив Помпео її звільнити.

Майкл Маккінлі був пов'язаний з повісткою в Україні. В різний час він був послом США в Афганістані, Колумбії, Перу і Бразилії. Останнім часом він був тісно пов'язаний з міжнародними відносинами з Венесуелою, Мексикою і Афганістаном.

Нагадаємо, у США у вересні розгорівся великий скандал навколо телефонної розмови Трампа з президентом України Володимиром Зеленським. Бесіда в результаті стала приводом для початку процедури імпічменту щодо американського лідера. Як стверджують політичні опоненти президента США, Трамп під час дзвінка намагався переконати Зеленського почати розслідування діяльності в Україні сина колишнього віце-президента США Джозефа Байдена Хантера в обмін на надання фінансової та військової допомоги Києву.

Білий дім оприлюднив стенограму липневої бесіди лідерів США і України. З'ясувалося, що Трамп не добивався від Зеленського розслідування щодо Хантера Байдена. Міністерство юстиції США, яке одночасно виконує функції генеральної прокуратури, не знайшло в змісті телефонної розмови порушень національного законодавства, а також підстав для проведення подальшого розслідування.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: