Телефонний скандал: чим закінчиться політична криза в США

Читать на русском
Володимир Золотарьовполітолог
Ілія Кусаексперт-міжнародник

Стенограма розмови президентів України та США не дає підстав провести процедуру імпічменту Дональда Трампа.

Про це в коментарі «Слово і Діло» розповів політолог Володимир Золотарьов.

На думку експерта, демократи хочуть знайти будь-яку зачіпку та готові звинуватити Трампа в чому завгодно, але реальних підстав для імпічменту немає.

«Демократи втрачають підтримку, від них поступово відходять представники меншин, оскільки посилилася проблема безробіття серед них. Рейтинги Трампа зараз теж знижуються, але це не означає, що американці будуть проти нього голосувати», – акцентував Золотарьов.

На його погляд, справу проти Трампа «шито білими нитками». Навіть якщо дійде до імпічменту, то потрібна більшість у Сенаті, який контролюють республіканці.

«Політична криза в США, яка виникла на тлі скандалу, нічим не закінчиться. Більшості голосів в Сенаті за імпічмент не знайдуть», – констатував Золотарьов.

До того ж, ця ситуація дозволяє Трампу тримати своїх виборців у тонусі до виборів, додав політолог.

Експерт з питань міжнародної політики та Близького Сходу аналітичного центру «Український інститут майбутнього» Ілія Куса уточнив, що для оголошення імпічменту потрібно 2/3 голосів Сенату. Республіканці не підуть на такий самогубний крок, вважає він.

Крім того, за словами експерта, злочини, в яких звинувачують Трампа, не мають доказової бази.

6 питань про (не)реальний імпічмент реальному ТрампуНевже одна телефонна розмова варта імпічменту президента наймогутнішої країни світу? Шість питань про імпічмент Дональда Трампа.

«Причина для імпічменту президента досить розмито прописана в Конституції США. Це дає широке поле для інтерпретацій, а значить, для політичної боротьби», – вказав Куса.

Експерт не виключив, що на цьому тлі Трамп може підвищити свій рейтинг, позиціонуючи себе борцем із «глибинною державою» в США.

Нагадаємо, на першій зустрічі президента України Зеленського з президентом США Трампом 25 вересня на полях Генасамблеї ООН Зеленський запевнив, що не давав жодних вказівок щодо розслідування або нерозслідування справи.

Водночас український лідер додав, що телефонна розмова була хорошою й ніхто не чинив тиску.

Детальніше про ситуацію в США читайте в авторському матеріалі «6 питань про (не) реальний імпічмент реальному Трампу».

Раніше «Слово і Діло» подивилося, що в соціальних мережах думають про скандал і можливий імпічмент Трампу.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: