Йованович розповіла про вплив Трампа на її відставку

Читать на русском
Колишній посол США в Україні Марі Йованович сказала, що її відставки навесні цього року домагався особисто президент Сполучених Штатів Дональд Трамп.

Колишній посол США в Україні Марі Йованович сказала, що її відставки навесні цього року домагався особисто президент Сполучених Штатів Дональд Трамп.

З відповідною заявою Йованович виступила в п'ятницю під час надання свідчень в Палаті представників Конгресу США в рамках процедури імпічменту глави Білого дому. Текст її виступу наводить газета The New York Times.

За словами Йованович, на початку березня Держдепартамент запропонував їй продовжити очолювати американську дипмісію в Києві до 2020 року, проте вже в квітні їй було наказано повернутися до Вашингтона «наступним рейсом». «Я зустрілася з заступником держсекретаря, який розповів мені про скорочення терміну моєї служби. Він сказав, що президент втратив упевненість в мені і не хоче, щоб я продовжувала працювати в якості посла, - вказала Йованович. - Він додав, що проти мене була розгорнута кампанія і що президент з літа 2018 року тиснув на Держдепартамент з метою змістити мене».

Експосол США заявила, що ніколи не добивалася припинення антикорупційних розслідувань в Україні.

«Що стосується моєї служби в Україні, я хочу категорично заявити, що я ніколи ні сама, ні через третіх осіб, ні прямо, ні опосередковано не розпоряджалася, не пропонувала і не просила владу або чиновників в Україні (або де-небудь ще) відмовитися від розслідування або переслідування [на грунті звинувачень] в корупції», - сказала Йованович. «Як недавно визнав колишній генеральний прокурор України [Юрій] Луценко, домисли про те, що я склала або поширила список «недоторканних» осіб, є абсолютною брехнею», - зазначила вона.

У квітні Луценко визнав, що зроблена ним же раніше заява про отримання від Йованович списку «недоторканних» осіб, яких не повинні переслідувати українські правоохоронні органи, не відповідає дійсності. Скандал з американським послом в Україні відбувся після інтерв'ю Луценка американському телеканалу Hill.tv в кінці березня цього року. у ньому український чиновник розповів, що на першій зустрічі з Йованович вона нібито передала йому список осіб, проти яких не можна проводити розслідування, а він в свою чергу нібито назвав це «недопустимим».

Йованович зазначила, що не обговорювала з колишнім віце-президентом США Джозефом Байденом ні його сина Хантера, ні українську газову компанію Burisma, членом правління якої він є.

«Я ніколи не зустрічалася особисто з Хантером Байденом і я ніколи не розмовляла з ним ні безпосередньо, ні через третіх осіб, - вказала Йованович. - При цьому, незважаючи на те, що я кілька разів зустрічалася з колишнім віце-президентом Байденом за багато років нашої служби в уряді, ні він сам, ні попередня адміністрація ніколи ні прямо, ні побічно не піднімали зі мною тему Burisma або Хантера Байдена». Хантер Байден в 2014 році увійшов до правління Burisma, а його батько в 2016 році, перебуваючи на посаді віце-президента США, виступав із закликом звільнити генпрокурора України Віктора Шокіна, який починав розслідування діяльності цієї газодобувної компанії.

У США розгорівся скандал навколо липневої телефонної розмови Трампа з українським президентом Володимиром Зеленським, ця бесіда стала приводом для початку процедури імпічменту щодо американського лідера. Як стверджують політичні опоненти президента США, Трамп під час дзвінка намагався переконати Зеленського почати розслідування діяльності в Україні Хантера Байдена, сина колишнього американського віце-президента Джозефа Байдена, в обмін на надання фінансової та військової допомоги Києву.

Білий дім оприлюднив стенограму липневої бесіди лідерів США і України. З'ясувалося, що Трамп не добивався від Зеленського розслідування щодо Хантера Байдена. Міністерство юстиції США, яке одночасно виконує функції Генеральної прокуратури, не знайшло в змісті телефонної розмови порушень законодавства, а також підстав для проведення подальшого розслідування.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: