Трамп зажадав голосування щодо процедури імпічменту

Читать на русском
Президент США Дональд Трамп повідомив, що рішення про те, чи треба адміністрації підкорятися повісткам палати представників в рамках процедури імпічменту, ухвалять юристи Білого дому.

Президент США Дональд Трамп повідомив, що рішення про те, чи треба адміністрації підкорятися повісткам палати представників в рамках процедури імпічменту, ухвалять юристи Білого дому.

Про це американський лідер заявив журналістам на Південній галявині Білого дому, передає ТАСС в п'ятницю, 4 жовтня.

«Я не знаю, це повинні вирішувати юристи. Я знаю, що, за словами юристів, вони ніколи не бачили нічого настільки нечесного, настільки несправедливого», - сказав президент.

Трамп додав, що Білий дім направить спікеру палати представників США Ненсі Пелосі лист з вимогою провести голосування з питання про процедуру імпічменту. «Ми направимо листа - як всім відомо, до нас ставляться дуже несправедливо, зовсім не так, як до кого-небудь ще», - сказав він.

Саме Пелосі оголосила про рішення почати процедуру, метою якої є визначити, чи існують підстави для оголошення імпічменту американського лідера. Політик-демократ пояснювала цей крок тим, що дії Трампа показують, що він «зрадив посаду президента, національну безпеку і цілісність наших виборів».

24 вересня газета The Washington Post писала, що спікер американської палати представників планує підтримати процедуру імпічменту Трампа, при цьому раніше вона виступала проти її проведення.

Поштовхом до обговорення відмови президента від посади стала липнева телефонна розмова глави Білого дому з його українським колегою Володимиром Зеленським. The Washington Post стверджувала, що глава Білого дому просив Зеленського посприяти юристу Рудольфу Джуліані в розслідуванні проти свого головного конкурента на президентських виборах в 2020 році Джо Байдена і його сина Хантера, пов'язаного з українською газовою компанією. Інформацію спростували в Києві і сам президент США. Однак в конгресі допустили, що Трамп міг надавати на українського лідера тиск і примушувати «зробити щось незаконне».

Щоб спростувати ці звинувачення, президент США доручив опублікувати стенограму його розмови з українським лідером. Згідно з розшифровкою, оприлюдненою Білим домом, в ході розмови американський лідер сказав, що «було б здорово», якби його український колега вивчив «справу Байдена». У відповідь Зеленський попросив надати додаткову інформацію по цій темі.

В результаті мін'юст США не знайшов підстав для проведення розслідування. Президент України, для якого інцидент також обернувся скандалом, заперечує тиск на себе з боку Трампа.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: