Навіщо до України їде керівництво НАТО та чим допоможе?

Читать на русском
Володимир Воляполітичний експерт

Візит керівництва НАТО важливий для України, але не варто покладати великі надії на досягнення миру на Донбасі за допомогою Альянсу.

Таку думку в коментарі «Слово і Діло» висловив політолог-міжнародник Володимир Воля.

На думку експерта, крім питань співробітництва та взаємовідносин, на порядку денному, ймовірно, буде «формула Штайнмаєра».

Він звернув увагу, що західні держави та представництво НАТО в Україні позитивно сприйняло схвалення Києвом формули.

Експерт вказав, що «формула Штайнмаєра» описує лише останній технічний момент зі всього ланцюжка заходів, які потрібно зробити для врегулювання конфлікту на Донбасі, тому вона не викликала суперечностей в НАТО. До того ж, формула відповідає 9 і 11 пункту Мінських угод.

Зовнішня політика України: які обіцянки давав Зеленський і новий парламентВолодимир Зеленський обіцяв, що рішення про вступ України в НАТО буде ухвалено на референдумі. Така ж обіцянка була у Петра Порошенка.

«Безумовно, в НАТО будуть вітати таке рішення України. Однак ми можемо ставити питання про те, як організувати контроль над територією ОРДЛО до та після виборів. Спочатку в 2016 році «формула Штайнмаєра» передбачала механізм повернення кордону. Зараз залишився тільки «особливий статус»», – розповів Володимир Воля.

На його погляд, центральною темою в переговорах будуть питання безпеки та блок політичних питань.

При цьому експерт скептично оцінив можливість вирішення ситуації на Донбасі за допомогою НАТО.

Він нагадав, що Україна закріпила курс на НАТО в Конституції, проти чого виступають в Кремлі. Політолог-міжнародник не виключив, що поки норма про НАТО буде в Конституції України, в Росії блокуватимуть процес врегулювання.

«Якщо РФ і відмовиться від повзучої інтеграції територій ОРДЛО, то тільки на вигідних для неї умовах. Зокрема, вилучення з Конституції України норми про курс на НАТО. Тому візит керівництва Альянсу нічого кардинально не змінить для України», – прокоментував Володимир Воля.

Нагадаємо, наприкінці місяця Україна очікує представників Північноатлантичної ради. Дана структура є керівним органом НАТО.

Відомо, що в рамках дводенної поїздки учасники ради 30-31 жовтня відвідають Одесу та Київ.

Які обіцянки давав Зеленський і новий парламент щодо зовнішньої політики України – за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: