Гра в Зеленського. Колонка Леоніда Швеця

Читать на русском
Леонід Швецьполітичний оглядач

Завтра Володимир Зеленський буде демонструвати майстер-клас зі спілкування з пресою. Для цього вигадали якусь карусельну систему, яка дозволить йому обслужити цікавість майже нескінченної кількості журналістів протягом цілого дня марафон-спілкування. Таку винахідливість можна лише вітати, готуйте нову сторінку в Книзі рекордів Гіннеса. Однак про президентство Зеленського говорить не тільки президент, але і його дії. Зокрема, кадрові призначення. Деякі з них просто кричать, навіть коли самі призначенці мовчать.

Яскравою заявою влади, що вона думає про громадських активістів, стало працевлаштування Романа Матковського першим заступником департаменту захисту національної державності СБУ. Полковник Матковський настільки відзначився на ниві захисту національної державності, що його виперли із «контори» ще в 2017 році, коли він провалив операцію з дискредитації Віталія Шабуніна, керівника Центру протидії корупції. І Шабунін, і Юрій Бутусов, головний редактор «Цензор.НЕТ», нагадали, що майстер оперативних розробок Матковський не тільки зібрав тоді масовку липових протестувальників, але і вирішив зняти захід з висоти пташиного польоту, для чого найняв оператора дрона. Той виявився громадським активістом (звідки про це знати працівнику СБУ, так?) і, звісно, розповів, як «конторські» готували провокацію.

Те, що в результаті скандалу полковник полетів зі служби, не дивує: не впорався, «спалився». Хоча по-хорошому, з тріском мало злетіти все керівництво СБУ, що практикує брудні методи боротьби з критиками влади, але для цього потрібна відповідна політична оцінка того, що сталося державним керівництвом, а звідки їй було взятися? Тепер керівництво і країни, і СБУ змінилося, і Роман Матковський раптом знову знадобився. Цінний фахівець, більше нікому стати на захист національної державності. Кумедно, що Віталія Шабуніна команда Зеленського ще на стадії президентських перегонів залучала як експерта з питань боротьби з корупцією, а ось тепер залучила Матковського. Отакі гримаси життя.

Покомандувавши нетривалий час Службою зовнішньої розвідки, в СБУ на посаду заступника голови і начальника Головного управління з питань боротьби з корупцією та організованою злочинністю повернувся Владислав Бухарєв, вірний друг і спонсор «Кварталу 95». Колишній голова податкової міліції та депутат від «Батьківщини» вже керував одного разу сумнозвісним управлінням «К», про необхідність ліквідації якого було стільки сказано, в тому числі Володимиром Зеленським. Але то слова, а управління «К» і генерал-лейтенант Бухарєв – ось вони.

Ось Андрій Богдан, ось Юлія Мендель, вони вже стільки всього наговорили і наробили, що президенту дня не вистачить, щоб перетлумачити сказане і зроблене ними на інший, правильний лад. Зеленському незабаром ніколи буде говорити своє, весь час буде йти на перетлумачення чужого, спроби докричатися і продемонструвати: «Вони – це несправжній я! Я кращий, розумніший і тонше, приємніше, врешті-решт... » Ну припустимо, а звідки тоді взялися всі ось ці, які так бездарно грають Зеленського за нього?

Ось і питання, яке обов'язково повинно пролунати завтра.

Леонід Швець, спеціально для «Слово і Діло»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: