Контроль якості: чи потрібно скасовувати державні стандарти та в чому ризик

Читать на русском
Олексій Дорошенкодиректор Асоціації постачальників торговельних мереж

В Україні можуть скасувати низку державних стандартів. Така ініціатива викладена в законопроекті №1068 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку із Законом України« Про стандартизацію», який ухвалений за основу. Замість держстандартів запроваджується добровільне дотримання бізнесом норм і правил, що формують безпеку будь-якої продукції. Під куполом кажуть, що це відповідає євронормам.

Директор Асоціації постачальників торговельних мереж, економічний експерт Олексій Дорошенко прокоментував, що скільки б не скасовували держстандарти бізнесу, від цього легше не буде.

Економічний експерт зазначив, що проблема бізнесу не в тому, що він обтяжений якимись постановами, а в тому, що немає покупця.

Дорошенко висловив переконання, що держстандарти не впливають на рівень бізнесу в країні, але скасування норм може істотно вплинути на якість життя.

Він пояснив, що є галузі, в яких скасування держстандартів є неприпустимим.

«Наприклад, хто буде відповідати за смерть співробітника будівельної фірми, якщо компанія вважатиме, що норми їх не стосуються? Є також питання виробництва будівельних матеріалів та їх безпеки. Що робити, якщо компанія вирішує економити на чомусь?» – підкреслив експерт.

Наскільки подорожчали овочі, фрукти, крупи та інші рослинні продукти через поганий урожайУ вересні подорожчав весь борщовий набір, окрім моркви. Найбільше підстрибнула ціна на картоплю, подорожчали хліб та пшоно.

На його думку, з боку депутатів апелювати до євронорм недоречно, оскільки такими ініціативами Україна, навпаки, віддаляється від Європи.

«Європа – це острів капіталізму, де все передбачено. Там не вийде відкрити магазин, якщо підприємець не вживатиме певних заходів для споживача. У магазині відразу будуть перевірки, якщо споживач поскаржиться через брак, наприклад, якоїсь інформації. Тільки у нас чомусь вирішують, що все потрібно скасовувати», – прокоментував Дорошенко.

За словами експерта, те, що подібні речі закріплює Асоціація з ЄС – це маніпуляція, нічого подібного в Угоді немає.

«На жаль, на багато речей, які є в Європі, у нас не звертають увагу. Замість цього пропонують реформи, які можуть тільки погіршити якість життя», – резюмував Олексій Дорошенко.

Нагадаємо, «Слово і Діло» докладно аналізує програму діяльності Кабміну Гончарука і порівнює його з програмою уряду Володимира Гройсмана, щоб зрозуміти, наскільки відрізняється бачення реформ.

Що нового (і не дуже) обіцяють в сфері економіки та фінанової політики – на інфографіці.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: