Наскільки подорожчали овочі, фрукти, крупи та інші рослинні продукти через поганий урожай

Читать на русском

У вересні зазвичай знижуються ціни на овочі та фрукти завдяки збору урожаю. Але цього року через спекотне літо аграрії зібрали набагато менше продуктів рослинного походження, що й призвело до зростання цін. «Слово і Діло» подивилось, наскільки відрізняється врожай-2019 від минулорічного, та як це позначилося на цінах.

Найгірша ситуація із картоплею та плодовими культурами. За даними Держстату, ціна на картоплю підстрибнула майже вдвічі (на 98,7%), тому що врожай цього року менший на 8,3%. У деяких регіонах, де аграрії спеціалізуються на вирощуванні картоплі, врожай був ще меншим, тому в вересні, коли не тільки українці, а й великі продуктові рітейлери традиційно закуповують оптом цей овоч на зиму, ціна за один кілограм картоплі становить 15 грн. У магазинах овоч подорожчав, і його вартість стартує від 20 грн за кг.

Звичайно, без картоплі українці не залишаться. В разі нестачі будуть завозити з Нідерландів та Білорусі, як це було минулого року.

Не краща ситуація із яблуками, персиками та іншими плодовими культурами, які навесні під час цвітіння були «опалені» приморозками. Вже зараз ціни на яблука підстрибнули на 23,1% порівняно із минулим роком, і найдешевші яблука можна знайти за ціною від 17 грн за кг.

Аналогічна ситуація із іншими овочами з борщового набору: цибуля подорожчала на 23,5%, капуста – на 14,8%, буряк – на 13,5%.

Подешевшала тільки морква, ціна якої впала майже на 40%, оскільки неврожай на цей овоч був саме минулого року, а у цьому сезоні вродило непогано.

Дорожчатиме й хліб, особливо житній, тому що озиме жито вродило на 15% менше, ніж торік, і вже зараз хліб та батони подорожчали на 22,5%. Щоправда, на рівні із житнім чомусь дорожчає й пшеничний хліб, хоча з врожаєм пшениці цього року все нормально – зерна зібрали більш ніж на 15% минулого доволі врожайного року.

Серед круп рекордсменом із подорожчання стало пшоно, яке у вересні вже коштувало понад 35 грн за кг і додало у вартості 78,2%. Інші крупи подорожчали в середньому на 13-15%. Подешевшала тільки гречка, але не суттєво (на 3,4%).

Раніше ми писали, що в Україні планують змінити склад споживчого кошика.

Також «Слово і Діло» повідомляло, що Україну включили до списку країн, які можуть експортувати овочі і фрукти до Євросоюзу.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: