Шотландський суд не підтримав спробу противників Джонсона домогтися відтермінування Brexit

Читать на русском
Автори клопотання вважають, що британський прем'єр має намір проігнорувати ухвалений парламентом закон.

Сесійний суд Шотландії відхилив клопотання противників політики британського прем'єр-міністра Бориса Джонсона, які намагаються в судовому порядку зобов'язати главу уряду відкласти дату Brexit.

Рішення судді Пола Каллена опубліковано в понеділок на сайті суду.

На думку Каллена, в винесенні будь-якого з судових приписів, про які в ході слухань просив королівський адвокат, «немає необхідності і це було б недоречно».

Суд визнав поданий йому письмовий виклад позиції уряду досить вагомим доказом того, що прем'єр підкориться раніше ухваленому парламентом країни закону, який зобов'язує його просити ЄС про відстрочку Brexit в разі, якщо Лондон і Брюссель до 19 жовтня не зможуть укласти нову угоду про умови майбутнього «розлучення».

Автори клопотання - юрист Джо Моем, підприємець Дейл Вінс і депутат Шотландської народної партії Джоанна Черрі - стверджували, що Джонсон має намір проігнорувати закон. Заявники просили суд відповісти на питання про те, чи буде прем'єр-міністру загрожувати в'язниця, якщо він не підкориться закону. Крім того, вони наполягали, щоб лист з проханням про відстрочку Brexit підписав і відправив керівництву ЄС британський суд, якщо Джонсон все ж відмовиться це робити. У вівторок Моем, Вінс і Черрі мають намір подати апеляцію на рішення, прийняте вищим судовим органом Шотландії.

Глава британського уряду неодноразово заявляв, що королівство покине ЄС 31 жовтня незалежно від того, чи буде укладена нова угода з Євросоюзом.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: