Виплати за новими правилами: що змінилося для субсидіантів

Читать на русском
Святослав Павлюкспеціаліст з енергозбереження "РПР"

У Міністерстві соціальної політики повідомили, що з початку жовтня в Україні запрацював новий механізм фінансування субсидій на оплату «комуналки». «Монетизація пільг не вплине на розмір передбачених законом соціальних гарантій, дозволить зберігати кошти на економному споживанні житлово-комунальних послуг і використовувати їх на власні потреби пільговика», – пояснили в Мінсоцполітіки.

Експерт з питань енергозбереження Реанімаційного пакету реформ в коментарі «Слово і Діло» Святослав Павлюк констатував, що кардинальних нововведень не запроваджували, порядок призначення виплат не змінився.

Він пояснив, що за даними відомства, суму пільги стали розраховувати виходячи з розміру знижки, на яку одержувач має право згідно із законом. Гроші будуть передаватися людям, а не підприємствам-постачальникам послуг, зазначив Павлюк.

«Основна зміна в тому, що не постачальники отримують виплати, а безпосередньо субсідіанти», – вказав Павлюк.

За його словами, починаючи з цього опалювального сезону буде повна виплата всіх субсидій у грошовій формі. Це продовження експерименту, який розпочався в січні 2019 року.

Експерт РПР уточнив, що новий механізм дає два варіанти отримання допомоги - шляхом безготівкової і готівкової монетизації.

Він роз'яснив, що готівкова монетизація передбачає отримання коштів «живими грошима» з рахунку в одному з уповноважених банків.

«На етапі безготівкової монетизації субсідіант отримує гроші на свій рахунок в Ощадбанку і сам сплачує за рахунками. Якщо у споживача є заборгованість, то гроші надходять на рахунок субсідіанта, автоматично списуються на оплату, а залишок можна зняти після закінчення опалювального періоду», – прокоментував Павлюк.

Субсидії для українців: скільки коштів витратили в 2014-2019 рокахМайже за п'ять років із державного бюджету виділили 253,3 млрд грн на виплату субсидій населенню.

Експерт також звернув увагу, що на 2020 рік у бюджеті закладено менше коштів на виплати. Він нагадав, що традиційно влада передбачає спочатку менше фінансування, а потім в процесі року додає кошти.

«Справа в тому, що знизилися ціни на газ на європейських ринках. Отже, можемо очікувати зниження цін на газ і тепло для населення в Україні. Ймовірно, логіка законодавців у тому, що потреба в доплатах буде меншою за умови нижчих цін на газ», – розповів Святослав Павлюк.

При цьому експерт акцентував, що оскільки основна частина субсідіантів – пенсіонери, а пенсії поки не зростають, не варто чекати, що зменшиться кількість субсідіантів.

«Доти, доки не почнуть люди більше заробляти, а значить більше витрачати, і допоки не зміниться загальна економічна ситуація в країні, малозабезпеченим потрібно буде допомагати субсидіями», – резюмував Павлюк.

Як відомо, в бюджеті-2020 на виплату житлових субсидій передбачено 47 млрд 628,6 млн грн.

«Слово і Діло» проаналізувало, як основні показники бюджету-2020 відрізняються від проєкту на 2019-й.

Нагадаємо, за всю виборчу кампанію у Зеленського не було обіцянок про зниження тарифів.

Скільки коштів витрачено в 2014-2019 роках на субсидії – тут.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: