Реформи нової влади: Рада і Кабмін поки вкладаються у визначені Зеленським строки

Читать на русском

Верховна рада і Кабмін поки вкладаються в строки впровадження реформ, які поставив президент Зеленський.

Місяць тому президент Володимир Зеленський поставив Верховній раді і уряду завдання щодо впровадження реформ з чіткими дедлайнами і відповідальними особами. Сьогодні «Слово і Діло» вже може підбити деякі проміжні підсумки, ситуація досить непогана: поки Кабмін і Рада вкладаються в терміни, зазначені Зеленським, іноді затримуючись на один-два дні.

До 15 вересня Кабінет міністрів мав розробити державний бюджет на 2020 рік. Все зроблено день у день: 15 числа проєкт бюджету був зареєстрований у Верховній раді. 18 жовтня його планують розглянути в першому читанні.

До 20 вересня прем'єр Олексій Гончарук, міністр енергетики Олексій Оржель і міністр розвитку громад Олена Бабак повинні були забезпечити підготовку до опалювального сезону. Наприкінці місяця прем'єр відзвітував, що в підземних сховищах України накопичено достатньо газу, і взимку кризових ситуацій не передбачається.

Всі завдання з дедлайном до 1 жовтня теж виконані. Уряд 25 вересня вніс до Ради законопроект про ринок землі (ухвалити його повинні до 1 грудня). На два дні народні депутати спізнилися з ухваленням закону про концесії, на один день – з законом про скасування переліку об'єктів держвласності, які не підлягають приватизації, а також із законом про уповноважених економічних операторів.

Також деякі нардепи зареєстрували в парламенті законопроект про Бюро фінансових розслідувань та щодо захисту права власності. Щоправда, спочатку це було завдання для Кабміну. Вчасно виконано завдання ухвалити законопроект про удосконалення функцій з державного регулювання ринків фінансових послуг.

Прем'єру Гончаруку, міністру фінансів Оксані Маркаровій і главі Нацбанку Якову Смолію Зеленський доручав створити умови для зниження комерційними банками кредитних ставок і доступності кредитування бізнесу та іпотеки. НБУ знизив облікову ставку до 16,5% (що впливає на зниження кредитних ставок). А Кабмін, у свою чергу, схвалив концептуальні напрями здешевлення кредитів сільськогосподарським товаровиробникам.

Частково виконано завдання розробити і внести до Ради законопроект про легалізацію грального бізнесу і видобутку бурштину. Кабмін на своєму засіданні схвалив ініціативи, але в парламенті ще не зареєстрував.

Відзначимо, «Слово і Діло» і далі стежитиме за виконанням чек-лісту реформ нової влади.

Нагадаємо, Кабінет міністрів Олексія Гончарука за перший місяць роботи дав 185 обіцянок.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: