Дострокові вибори в Києві: чому «Слузі народу» буде важко повторити успіх

Читать на русском
Дмитро Купираполітолог
Тарас Загороднійполіттехнолог

Дострокові місцеві вибори в Києві можуть пройти в грудні. Проте рішення в ОПУ ухвалять, коли будуть впевнені у своїх силах.

Таку точку зору в коментарі «Слово і Діло» висловив політичний аналітик Дмитро Купира.

Експерт скептично оцінив перспективу відновлення Кличка на посаді голови КМДА через суд.

«У президента є повноваження звільняти голів державних адміністрацій. Володимир Зеленський скористався цими повноваженнями», – зазначив він.

Аналітик припустив, що в команді президента розглядають сценарій дострокових виборів у столиці, але рішення ухвалять останнього моменту, коли будуть зрозумілі їхні шанси.

«Влада розглядає модель, щоб у великих містах, які покривають понад 30% населення, провести дострокові вибори в грудні, а вже навесні – на решті території України. Якщо в Харкові, Одесі, Дніпрі будуть опорні точки у вигляді своєї місцевої влади, то можна буде йти на вибори навесні», – зауважив Купира.

На його думку, у Кличка є підтримка в Києві, але враховуючи, що «Слуга народу» виграла у всіх округах, прогнози робити складно.

Експерт підкреслив, що в цілому ефект «вау» від нової влади досі не пройшов, що може позначитися на виборах мера в Києві.

Однак, уточнив він, невідомо, що станеться на національному рівні до моменту дострокових виборів у Києві.

Кличко вже п'ять років керує Києвом: топ обіцянок мераВіталій Кличко вже п'ять років керує Києвом. Слово і Діло проаналізувало, як мер виконує свої обіцянки.

«Імідж Зеленського – відчутний базовий відсоток на виборах. Але в разі катаклізмів або хвилювань це також і удар по кандидату, який піде від «Слуги народу»», – пояснив Купира.

Політтехнолог Тарас Загородній не виключив, що для команди Зеленського дострокові вибори в Києві можуть стати першою великою невдачею.

«У них немає прохідного кандидата на мерське крісло. Згідно соціології Ткаченко не злітає. Проти Кличка він програє. Телеведучий Пальчевський – сумнівний варіант для перемоги. Кошовий? Може бути, якщо піде», – прокоментував політтехнолог.

Експерт припустив, що «Голос» може підтримати телеведучого Сергія Притулу на мерських виборах.

«Тоді ми отримаємо той же формат коміків і веселих людей», – додав Загородній.

На його думку, в разі дострокових виборів мера голоси можуть розійтися так, що виграє Кличко.

Він пояснив, що у Кличка все-таки є ресурс, підтримка та непогані позиції на посаді мера.

«До того ж, відкрите питання: яким буде склад міськради. Чи зможуть сформувати більшість? Команда президента затіяла веселу гру, але вона може стати, як «перший млинець грудкою»», – констатував політтехнолог.

Як повідомлялося, мер Києва Віталій Кличко подав до суду на Кабінет міністрів, прем'єр-міністра Олексія Гончарука і керівника Офісу президента Андрія Богдана.

Позови пов'язані з рішенням про звільнення його з посади голови Київської міської державної адміністрації.

Наскільки Кличко виправдовує наші очікування в контексті виконання своїх обіцянок – тут.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: