Лавров назвав «формулу Штайнмаєра» поступкою

Читать на русском
Резервного плану Б  щодо виконання Мінських угод бути не може, а формула Штайнмаєра вже є поступкою.

Резервного «плану Б» щодо виконання Мінських угод бути не може, а «формула Штайнмаєра» вже є поступкою.

Про це заявив 2 жовтня голова МЗС РФ Сергій Лавров.

«Формула Штайнмаєра» - компроміс в порівнянні з початковим текстом Мінських угод, схваленим Радою Безпеки ООН. Початковий текст припускав: спочатку закон про особливий статус Донбасу і фіксація його в конституції, а потім проведення виборів», - сказав Лавров в інтерв'ю «Першому каналу».

За словами міністра, колишній президент України Петро Порошенко відмовився виконувати таку послідовність, заявляючи, що не знає, що в підсумку виберуть жителі регіону.

Це було конфронтаційним, контрпродуктивним підходом, вказав Лавров, зазначивши, що тоді ексглава МЗС ФРН Франк-Вальтер Штайнмаєр запропонував альтернативу.

Однак ніяких відходів від базових принципів Мінських угод (особливий статус Донбасу, амністія, розведення сил, зняття блокади і відновлення економічних зв'язків) бути не може, підкреслив російський міністр.

Говорячи про ймовірний терміни проведення зустрічі лідерів «нормандської четвірки» (Франції, Росії, Німеччини та України), Лавров сказав, що дату визначать самі президенти.

1 жовтня контактна група в Мінську підписала «формулу Штайнмаєра», що передбачає проведення місцевих виборів і надання Донбасу особливого статусу. Крім того, було погоджено порядок відведення сил.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: