Без зняття недоторканності оголосити підозру Порошенку ніхто не зможе – юрист

Читать на русском
Порошенко фігурує в 13 кримінальних провадженнях, однак йому не можна оголосити підозру поки Верховна рада не позбавить його імунітету.

Інформація в ЗМІ про те, що Генпрокуратура готує підозру експрезиденту Петру Порошенку за статтею про зловживання владою, швидше за все, свідчить про те, що генпрокурор буде звертатися до Верховної ради з поданням про зняття з Порошенка депутатської недоторканності. Про це «Слову і Ділу» в коментарі сказав адвокат «Столичної колегії адвокатів» Геннадій Дубов.

Оскільки зараз п'ятий президент фігурує як мінімум у 13 кримінальних провадженнях (12 розслідує ДБР і ще по одному, яке знаходиться в НАБУ, Порошенко проходить як свідок), незрозуміло, за яким епізодом йому готується підозра.

«Або це провадження, про яке ми взагалі не чули до сьогоднішнього дня, або йдеться про ті провадження, які вже розслідуються», – припустив юрист.

За його словами, ймовірно, Генпрокуратура готує не підозру у скоєнні правопорушеня, а подання на зняття депутатської недоторканності.

«Слідчий може оголошувати підозру тільки після того, як Верховна рада дасть згоду на притягнення Порошенка, який зараз, як відомо, є народним депутатом, до кримінальної відповідальності», – сказав Геннадій Дубов.

Нагадаємо, що закон про скасування депутатської недоторканності набуває чинності з 1 січня 2020 року. До цього терміну нардепи все ще мають імунітет, тому щоб дати хід кримінальному провадженню, в якому фігурує парламентарій, необхідне відповідне подання генпрокурора та згода Верховної ради.

Раніше ми писали, що Порошенко не прийшов на допит до ДБР у справі щодо відпустки на Мальдівах.

Також ми повідомляли, що Порошенко проігнорував експертизу на поліграфі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: