40% зростання ВВП і $50 млрд інвестицій: чи реально виконати «п'ятирічку» Кабміну

Читать на русском
Олег Гавришекономічний експерт
Василь Юрчишин

У програмі діяльності уряду зазначено, що в найближчі п'ять років економіка України планує зрости на 40%. Для цього потрібно залучити 50 млрд доларів. Прем'єр запевняє, що «це не космічна цифра, вона велика, але цілком реальна». Олексій Гончарук також додав, що також Кабінет міністрів ставить за мету створити 1 мільйон нових робочих місць протягом найближчих 5 років.

Економічний експерт Олег Гавриш висловив думку, що в Кабміні будують надто оптимістичні плани, для реалізації яких необхідно багато чого змінювати.

При цьому, на його погляд, напрямок, який обрала влада, розходиться з декламаціями Кабміну.

«Збільшення податків для ФОП не сприятиме тому, щоб тут були додаткові інвестиції. Це стосується і великих компаній. Зокрема, влада підвищує ренту на видобуток руди. Профільні компанії вже відмовляються працювати в Україні», – констатував Гавриш.

Економіст також розповів, що через нестабільну податкову політику та підвищення податків представники американської кампанії вже перенесли свій офіс з України до Румунії.

За його словами, в питанні діяльності ФОПів уряд почав дуже міцно закручувати гайки.

«При такому підході домогтися поставлених завдань на найближчі п'ять років уряд не зможе», – зазначив Гавриш.

Він пояснив, що 40% за 5 років – це по 7% на рік. Експерт нагадав, що в період до кризи, з 2006–2008 років економіка зростала такими темпами.

Однак при нинішніх підходах влади виконати «п'ятирічку» Кабміну нереально, зауважив економіст.

Програма Кабміну: що нового (і не дуже) обіцяють у сфері соціальної політикиУ програмі нового Кабміну, зокрема, обіцяють розширити для жінок можливості працевлаштування після народження дитини.

«По-перше, потрібно, щоб не було світової фінансової кризи. По-друге, потрібно створити сприятливий інвестиційний клімат, знижувати податки, спрощувати адміністрування і точно не робити все те, що зараз робить нова влада», – прокоментував Олег Гавриш.

Директор економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин – протилежної думки. Він зауважив, що з низьких показників рости досить легко, якщо створено умови.

«Таке зростання ВВП забезпечать, якщо будуть швидко створюватися нові робочі місця в технологічних сферах з високою оплатою. Тоді зростання пропозиції буде гарантувати формування досить сучасної конкурентної доданої вартості. В такий спосіб можна досягти такого зростання», – пояснив економіст.

Однак він також звернув увагу, що із заяв прем'єра випливає, що розвиток технологічних сфер можливий за рахунок іноземних інвестицій.

Експерт висловив застереження з цього приводу, оскільки інвестиційний клімат протягом одного дня створити нереально.

«Інвесторам потрібна впевненість у недопущенні порушень прав власності, а з цим можуть бути проблеми», – додав Юрчишин.

Відзначимо, 8 серпня 2019 року президент України Володимир Зеленський пообіцяв, що економіка України зростатиме на 5-7% ВВП щорічно.

Раніше ми писали, що експерти дали оптимістичний прогноз за основними економічними показниками в Україні на найближчі чотири роки.

Що нового (і не дуже) обіцяють в сфері соціальної політики — за посиланням.

Додамо, Кабінет міністрів Олексія Гончарука за перший місяць роботи дав 185 обіцянок.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: