У СБУ представили концепт реформи відомства

Читать на русском
За словами голови СБУ Івана Баканова, основним пріоритетом перетворень СБУ стане наближення до найкращих моделей спецслужб держав-членів ЄС і НАТО з урахуванням сучасних потреб України.

Концепт нової редакції закону «Про Службу безпеки України» підтримала колегія спецслужби.

Про це пише пресцентр СБУ у вівторок, 1 жовтня.

Данилюк пообіцяв розпочати реформу СБУСказано 7 вересня 2019 р.Статус обіцянки: Не виконано

«Наслідком прийняття нової редакції Закону «Про Службу безпеки України» стане наймасштабніша реформа Служби безпеки за часів незалежності», - йдеться в повідомленні.

За словами голови СБУ Івана Баканова, основним пріоритетом перетворень СБУ стане наближення до найкращих моделей спецслужб держав-членів ЄС і НАТО з урахуванням сучасних потреб України. Він вважає, що служба має не тільки аналізувати загрози в режимі онлайн, але й нейтралізувати загрози ще на етапі їхнього виникнення.

«Необхідність кардинальних змін у спецслужбі викликана швидкісною мутацією викликів, що впливають на рівень національної безпеки. Служба має не тільки аналізувати загрози в режимі онлайн, але і передбачати нові, оперативно розробляючи «вакцини», що зможуть нейтралізувати загрози ще на етапі їхнього виникнення», - зазначив Баканов.

Результатом комплексної реформи, на думку представників СБУ, стануть:

  • відмова від невластивих функцій і неможливість розслідування злочинів, які не становлять загрози державній безпеці України;

  • розширення контррозвідувального вектора роботи СБ і ризик-орієнтований підхід до протидії загрозам державної безпеки;

  • впровадження гнучкої структури служби;

  • скорочення і перезавантаження кадрового складу служби;

  • демілітаризація,

  • підвищення рівня заробітної плати працівників служби;

  • деполітизація керівної вертикалі СБ України та призначення голови СБ України на термін, який не збігається з терміном каденції президента України;

  • вдосконалення порядку міжнародного співробітництва та обміну інформацією з партнерськими спецслужбами;

  • формування розгорнутої системи демократичного цивільного контролю за діяльністю спецслужби, що слугуватиме запорукою дотримання Службою безпеки прав і законних інтересів фізичних і юридичних осіб, зокрема, унеможливить тиск на бізнес.

Також в СБУ повідомили, що найближчим часом проект нової редакції Закону України «Про Службу безпеки України» буде презентований міжнародним партнерам і поданий президенту України.

Раніше Баканов завив, що реформа СБУ тягне за собою скорочення штату.

Нагадаємо, голова СБУ розповів, що йому відомо про «путч Порошенка».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: