Троє проти одного: чи допоможе Україні Нормандський процес

Читать на русском
Володимир Золотарьовполітолог
Віктор Небоженкополітолог

Нормандські переговори не принесуть результату. Дискусії зведуться до «формули Штайнмаєра», але і про це незабаром забудуть.

Таку думку в коментарі «Слово і Діло» висловив політолог Володимир Золотарьов.

На його погляд, перейматися з приводу того, що нормандська зустріч може пройти у форматі «троє проти одного», не варто. Експерт пояснив, що у Франції, Німеччині та РФ немає важелів впливу.

«Чим можуть тиснути Німеччина і Франція? Припинять торгувати? Ні, для них це вигода. Єдиний спосіб для РФ натиснути на Україну – війна. Але РФ це не потрібно», – пояснив Золотарьов.

На його думку, можливі винятково дипломатичні ходи у вигляді розмов про «формулу Штайнмаєра».

«Те, що зараз багато говорять про «формулу Штайнмаєра» нічого не означає. Ми вже стикалися з цим. Поговорили й забули», – зазначив він.

Політолог припустив, що конфлікт буде в такому невизначеному стані ще багато років, оскільки всіх влаштовує статус-кво.

Володимир ЗеленськийПрезидент України
Зеленський обіцяє зробити все, щоб закінчити війнуСказано 19 квітня 2019 р.Статус обіцянки: У процесі

«Путіна влаштовує війна в Україні, тому що для нього важлива картинка в телевізорі. Українську владу влаштовує, тому що конфлікт дозволить закручувати гайки далі. Євросоюз, зі свого боку, не має наміру вирішувати наші проблеми», — констатував Золотарьов.

Він підкреслив, що в цій ситуації Україна – найслабший гравець.

«Навіть якщо б ми хотіли припинити конфлікт, то вихід у нас тільки один. Україні потрібно перемогти у війні з РФ. Іншого варіанту у нас немає. Або РФ розвалиться, що теж під питанням», – прокоментував Володимир Золотарьов.

Політолог Віктор Небоженко звернув увагу на заяву Макрона про те, що фактично потрібно миритися з РФ, а найнебезпечніша країна – це Китай.

«Після таких слів Макрон не є представником незалежного Нормандського формату, а лише молодшим партнером Путіна. Тож, можна вважати, що Нормандський формат помер», – додав Небоженко.

Раніше повідомлялося про те, що Нормандські переговори можуть пройти вже на початку жовтня.

Відзначимо, Володимир Зеленський заявив, що, якщо Нормандський формат не працюватиме, Україна буде залучати до нього не тільки Америку.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: