Делегація України не їде на ПАРЄ. Чи доречний демарш?

Читать на русском
Ілія Кусаексперт-міжнародник

Рішення української делегації не брати участі в роботі ПАРЄ на знак протесту проти повернення РФ безглузде. Нікому нічого демаршем Україна не доведе, а тільки нашкодить собі.

Таку думку в коментарі «Слово і Діло» озвучив експерт з питань міжнародної політики та Близького Сходу аналітичного центру «Український інститут майбутнього» Ілія Куса.

Експерт критично оцінив рішення української делегації зробити демарш і не поїхати на осінню сесію ПАРЄ.

Куса звернув увагу на аргументацію української сторони, мовляв, цей «демарш» Макрону та всім, хто голосував за повернення російської делегації в Асамблеї.

Однак ми не в тій ситуації, щоб оголошувати демарш Макрону, Меркель, Трампу або Дуді, акцентував експерт.

На його погляд, це не просто інфантильно, слабо і по-дитячому, це ще й безглуздо.

«Кого ми караємо своєю відсутністю? Яка кінцева мета цього демаршу? Пропустити масу засідань, а потім рішуче увірватися посеред робочого року? Німеччині та Франції абсолютно все одно, чи є в ПАРЄ Україна, чи ні. Їх цікавлять власні інтереси, і щоб делегати звучали сильно і професійно», – пояснив Куса.

Експерт підкреслив, що такому рішенню точно зрадіє російська делегація, яка зможе безперешкодно озвучувати свою позицію з трибуни.

Він зазначив, що інші європейські країни приходять до ПАРЄ не для того, щоб послухати делегатів з Києва, а щоб вирішувати свої завдання. У ПАРЄ обговорюється не тільки питання Криму або Росії, а ще й десятки інших проблем, що стосуються в тому числі Європи, уточнив Куса.

При цьому він нагадав, що Україна продовжує просити та отримувати фінансову допомогу від Європи.

На його думку, українська делегація має переглянути своє рішення і поїхати на сесію ПАРЄ.

«Потрібно їхати і брати участь в дискусіях, обговорювати європейські теми на одному рівні з іншими делегаціями, показуючи, що ми зосереджені не тільки на своїх проблемах, і нас, дійсно, цікавить європейський порядок, до якого ми повинні звикати, якщо хочемо стати частиною ЄС», – вважає Куса.

За словами експерта, такі «образи» ні до чого не призведуть і створять додаткові проблеми.

Він аргументував, що після історії з Трампом та із майбутнім самітом «нормандської четвірки» Україна не може дозволити собі допустити чергові дипломатичні невдачі та невмілі демарші, що ні до чого не призводять.

«Питання «Навіщо нам Україна?» саме по собі не вирішиться, і європейці будуть ставити його дедалі менше, якщо ми будемо ставати токсичними і вдаватися до крайнощів. Зрештою, це ми повинні дати на питання відповідь, а не Захід повинен чомусь шукати відповідь», – резюмував Ілія Куса.

Нагадаємо, в Страсбурзі в понеділок відкривається осіння сесія Парламентської асамблеї Ради Європи, яка триватиме до 4 жовтня.

Як відомо, на літній сесії ПАРЄ ухвалила рішення про підтвердження повноважень делегації РФ без обмежень, незважаючи на порушення принципів Ради Європи.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: