НАБУ розслідує можливі зловживання АРМА під час продажу піску

Читать на русском
У Національному бюро розслідують можливу змову Нацагентства з менеджменту активів, держпідприємства і прокурорів ГПУ.

Детективи Національного антикорупційного бюро розслідують можливе зловживання службовим становищем посадовцями Національного агентства з розшуку та менеджменту активів і державного підприємства «Сетам» у змові з прокурорами Генеральної прокуратури під час продажу піску за заниженими цінами.

Про це йдеться в ухвалі слідчого судді Вищого антикорупційного суду Володимира Воронька від 19 вересня, повідомляє «Слово і Діло».

Як вважає заявник у справі, службові особи АРМА і «Сетам» у змові з прокурорами ГПУ під виглядом розслідування справи, не маючи ухвали суду про дозвіл на реалізацію речових доказів та письмової згоди власника майна, заволоділи чужим майном. У документі йдеться про річковий пісок загальною вагою у 5,8 млн тон компанії «Корпорація Віп Хауз» вартістю 465,19 млн грн. На думку заявника, відчуження вказаного річкового піску відбулося за явно заниженою у 8 разів ціною на підконтрольний вищевказаним особам суб'єкт господарювання, з метою подальшого його продажу стороннім особам за ринковими цінами.

Тому, адвокат в інтересах фірми «Корпорація Віп Хауз» подав клопотання про арешт цього піску. Вивчивши документ, суддя Воронько його задовольнив.

Додамо, що у клопотанні прокурора ГПУ про арешт піску «Корпорації Віп Хауз» і передачу його в управління АРМА йдеться про 2,6 млн тон піску вартістю понад 207 млн грн. Така ж вага згадується й у торгах на сайті «Сетам», де пісок продали невідомій фірмі за майже 27,4 млн грн.

За даними «Судового репортеру», цей пісок згадувався у плівках з кабінету колишнього заступника міністра внутрішніх справ Сергія Чеботаря в листопаді-грудні 2014 року. На відео керівник держпідприємства «Спецсервіс» МВС Василь Петрівський начебто звітує Чеботарю про продаж піску через фірму-«прокладку». Підприємству МВС податкова передала цей пісок на реалізацію як безхазяйний, оскільки хоча він і перебуває на землі, що є власністю «Корпорації Віп Хауз», він намитий без дозволу. За матеріалами кримінального провадження, ДП «Спецсервіс» продало пісок фіктивній компанії за мінімальною ціною.

У 2017 році Петрівський уклав із прокурором угоду про визнання винуватості. Суд дав йому 4 роки позбавлення волі умовно і оштрафував на 17 тис грн. Після вироку він залишився на посаді керівника ДП «Спецсервіс» МВС.

Нагадаємо, в жовтні 2017 року НАБУ затримало Чеботаря, а також сина глави МВС Арсена Авакова Олександра за інший епізод на плівках з кабінету екс-заступника глави МВС. Однак пізніше САП закрила цю справу в частині підозри Авакову та Чеботарю. Єдиним обвинуваченим у справі став знайомий Авакова Володимир Литвин.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: