Зеленський оголосив флешмоб проти корупції. Що з цього вийде?

Читать на русском
Ігор Петренкоексперт МЦПД

Флешмоб щодо боротьби з корупцією — піар-акція президентської команди, яку частина суспільства може сприйняти на «ура», але результатів практичних не буде. Безглуздий підхід.

Так в коментарі «Слову і Ділу» оцінив політолог Ігор Петренко оголошений президентом флешмоб проти корупції.

Експерт наголосив, що НАБУ займається топовою корупцією. Він вказав, що у всіх є певна підслідність, щодо побутової корупції — доречніше було б телефонувати до Нацполіції.

Політолог не виключив, що до бюро можуть посипатися заяви від нечистих на руку дружин колишніх чоловіків, щоб помститися, або від сусідів.

На його думку, роботи у НАБУ може побільшати, але реального соціального ефекту ця ідея не принесе.

До нової Ради пройшли 53 нардепи-фігуранти журналістських розслідувань про корупціюДо парламенту дев'ятого скликання пройшли 53 депутати-фігуранти журналістських розслідувань про корупцію. У минулому скликанні їх було 214.

«Укранцям, у принципі, стукацтво не притаманне. Більшість українців добре сприймають корупцію, яка стосується їх. Наприклад, якщо особа має зв'язки й може про щось домовитися», — прокоментував Петренко.

На його погляд, завдання президента — воювати не з побутовою корупцією, а зі схемами та корупцією у вищих ешелонах влади, адже «риба гниє з голови».

Політолог зазначив, що корупція є в усіх країнах, і вона завжди має стимули і умови.

«Один із стимулів корупції — низька зарплата чиновників. Вона не пов'язана з приватним сектором, повноваженнями, які виконуються. Не може прем'єр, який впливає на розподіл мільярдів, отримувати зарплату в 30 тис. грн. Другий аспект стосується умов. Мова про прогалини в законодавчій базі, що відкривають «вікно можливостей»» , — пояснив Петренко.

На думку експерта, якби Зеленський хотів подолати корупцію, то змінив би роботу НАЗК та інших антикорупційних органів, переглянули би питання зарплат.

Експерт звернув увагу, що зараз обрано шлях скорочення зарплат, доплат, але незрозуміло, хто тоді піде працювати на держслужбу.

«При такому підході на держслужбу йдуть або схемщики, які знають, як отримати відкат, або низькокваліфіковані співробітники. І ті, і інші шкодять державі. Як тоді побороти корупцію? Дзвінком на гарячу лінію до НАБУ? Або може піти шляхом Китаю і розстрілювати? Однак і в них теж корупція не надто зменшилася. На даному етапі в ОПУ примітивний підхід», — проаналізував Ігор Петренко.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський закликав українців взяти участь у «масштабній» акції — «жити за законом» і здавати корупціонерів НАБУ, «якщо від вас вимагають хабар, пропонують відкат або будь-яку іншу корупційну схему».

Раніше «Слово і Діло» з'ясувало, що до нової Ради пройшли 53 нардепи-фігуранти журналістських розслідувань про корупцію.

Яку винагороду для викривачів корупції передбачає законопроект —за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: