Скорочення субсидій-2020: на що розраховує нова влада

Читать на русском
Сергій Дяченкоенергетичний експерт

Проєкт держбюджету України на 2020 рік передбачає витрати на субсидії в розмірі 47,63 млрд грн. Це на 13,56% менше того, що було виділено на субсидії в поточному році (55,1 млрд грн). Міністр соціальної політики України Юлія Соколовська пояснила, що «скорочення викликане винятково економічними чинниками: за рахунок індексації пенсій, збільшення рівнів мінімальної зарплати і прожиткового мінімуму доходи українців зросли. Відповідно, зменшився і розмір субсидій, якими держава виплачувала громадянам».

Експерт з енергетичних питань Сергій Дяченко критично оцінив аргументацію Мінсоцполітики.

Він акцентував, що в Україні як правило зі зростанням мінімалки зростають ціни на продукти, товари та послуги.

«Підвищення мінімалки в Україні часто відбувається необґрунтовано. Зростання зарплати повинно супроводжуватися зростанням продуктивності праці. У нас цього немає. Влада просто вирішує бюджетні проблеми. В результаті підвищення мінімалки призводить до зростання цін на продукти, товарів першої необхідності. Інфляційний сплеск з'їдає підвищення», — пояснив Дяченко.

На його думку, такий підхід не вирішує питання, а створює додаткові проблеми насамперед малому бізнесу, в якого податки прив'язані до мінімальної зарплати.

При цьому експерт зазначив, що не варто сприймати скорочення субсидій як спосіб відсіяти частину людей.

Субсидії для українців: скільки коштів витратили в 2014-2019 рокахМайже за п'ять років із державного бюджету виділили 253,3 млрд грн на виплату субсидій населенню.

На його погляд, більшою мірою розрахунок нової влади на те, що ціна на газ буде знижена. Однак з огляду на останній обстріл заводу в Саудівській Аравії, в результаті чого ціна нафти підскочила, складно робити прогнози, вказав енергетик.

Енергетик зазначив, що наразі скорочення витрат на субсидії можливе хіба що за рахунок зниження тарифів на послуги ЖКГ.

«В цілому економічні обґрунтування для цього є. Собівартість взагалі 30-40 доларів. В Європі ціни на газ знижуються, ринок насичується. На зиму в Європі і в Україні зроблені значні запаси газу в зв'язку з вірогідними перебоями в поставках палива з Росії», — пояснив енергетик.

Він уточнив, що надлишок ресурсу спричиняє зниження цін.

«У таких умовах уже не спрацюють відмовки про імпортний паритет наших видобувних компаній, які ще в 2016 році запевняли, що зможуть забезпечити країну власним видобутком, якщо їм збільшать фінансування. Тим більше у підсумку, вони просто весь надприбуток виводять до офшорів», — резюмував Сергій Дяченко.

«Слово і Діло» проаналізувало, як основні показники бюджету-2020 відрізняються від проєкту на 2019-й.

Нагадаємо, за всю виборчу кампанію у Зеленського не було обіцянок про зниження тарифів.

Скільки коштів витрачено в 2014-2019 роках на субсидії — тут.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: